eur:
388.97
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Századvég: a legtöbben a Mal-t tartják felelősnek a katasztrófáért

A magyarok kilenctizede szerint a kormány jól vagy nagyon jól kezelte a vörösiszap-katasztrófa következményeit - derül ki a Századvég felmérése szerint. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a történtekért a timföldgyárat üzemeltető cég a felelős, azt, hogy természeti katasztrófa történt, csak kevesen gondolják.

A közvélemény-kutató a múlt héten, nyolcszáz, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végzett kutatást. E szerint a megkérdezettek 97 százaléka helyesli a kármentő alap megnyitását, az új védőgát megépítésével 92 százalék ért egyet, és 85 százalék szerint helyes döntés volt a vállalat tulajdonosainak és a vállalat vagyonának zár alá helyezése. A döntésekkel egyet nem értők aránya kevesebb mint 10 százalék.

A kimutatás szerint 99 százalék úgy látja, a legfontosabb feladat a települések védelme egy esetleges újabb gátszakadástól, ezt követi a károsultak kártalanítása és a gyárban dolgozók munkahelyének megvédése (98 százalék), de hasonlóan fontosnak gondolták a megkérdezettek a felelősök megkeresését (97 százalék) is.

Az adatokból a közvélemény-kutató arra következtetett, hogy a magyar társadalomban óriási a szolidaritás a károsultakkal, de az emberek azt is érzékelik, hogy a gyár bezárása hosszú távon inkább rontja a károsultak helyzetét. A munkahelyek védelmét azonban nem feltétlenül a termelés mielőbbi újraindításától várják a kérdezettek, mivel ezt csak 80 százalékuk látja inkább fontosnak - olvasható a Századvég értékelésében.

A társadalom túlnyomó többsége szerint a gyárat működtető cég a felelős a katasztrófáért, a megkérdezettek 69 százaléka gondolja így, s csupán 4 százalékuk vélekedett úgy, hogy természeti katasztrófáról van szó. A válaszolók 76 százaléka szerint a bajba jutottak kártalanítása a cég feladata, és hét százalék gondolta úgy, hogy ez állami feladat, egy százalék szerint adományokból kell fedezni a kártalanítást.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×