eur:
401.96
usd:
366.21
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Orbán Viktor és Tarlós István találkozása

Megtárgyalta a kabinet a jövő évi adótörvény-javaslatot és a második akciótervet - közölte a kormányszóvivő szombaton Budapesten. Nagy Anna arról is beszélt, hogy a miniszterelnök jövő héten találkozik Tarlós István főpolgármesterrel. A megbeszélésen biztosan szóba kerül a BKV is, tette hozzá a kormányszóvivő.

Nagy Anna a sajtótájékoztatón elmondta, a pénteki, késő estig tartó kormányülésnek számos napirendi pontja volt, közte a második akcióterv és az adótörvény-javaslat.

Tájékoztatása szerint a 2011-es adótörvény-javaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter várhatóan szombaton terjeszti be az Országgyűlésnek; a tervezet délután 3-4 óra tájban kerül fel a parlament honlapjára.

Az már a pénteki kormánydöntésből is egyértelmű, hogy nem változott az az irány, amelyet előzetesen kijelölt a kabinet - hangsúlyozta Nagy Anna, kiemelve, hogy a kormány olyan adórendszert kíván létrehozni, amely egyszerre támogatja a munkát és a családot, a gyermekvállalást.

A második akciótervről hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök fog részletesen beszámolni - mondta a szóvivő.

A kormányfő szerdán jelentette be, hogy november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását; további válságadókat vezetnek be, illetve felfüggesztik a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, újakat nem kötnek, a már futó szerződéseket pedig újratárgyalják.

Éjszakai műszak

A Fidesz péntekről szombatra virradó éjszaka nyújtotta be a parlamentnek az újabb válságadókról szóló törvényjavaslatát, amelyet Rogán Antal és Lázár János jegyez. A válságadók a távközlési, illetve telekommunikációs szektort, az energetikai szektort és a kereskedelmi áruházláncokat érintik.

Ezzel kapcsolatban Nagy Anna közölte: a válságadó mértékét az adott ágazat profitjából számolta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium. "Ezek az adók úgy lettek megállapítva, hogy senkit nem fognak megingatni, senkit nem fognak bedönteni" - emelte ki.

A kereskedelmi láncokra vonatkozó válságadóról a kormányszóvivő elmondta: a korábban ismertetett tervezethez képest változtak a sávok, a kormány 3 helyett 4 sávot javasol bevezetni, hogy jobban különbséget lehessen tenni az eltérő nagyságú cégek között. 500 millió forint nettó árbevételig 0 százalékos az adókulcs, 500 millió és 30 milliárd között 0,1 százalék, 100 milliárd forintig 0,4 százalék, 100 milliárd felett pedig a nettó árbevétel 2 százalékát teszi ki a válságadó a kereskedelmi láncok esetében a kabinet javaslata szerint.

Arra a felvetésre, hogy lapértesülés szerint százmilliárd forinttal emelne tőkét az állam a BKV-ban, amivel a zárt körű részvénytársaság felére tenne szert, Nagy Anna úgy reagált: a miniszterelnök jövő héten találkozik Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármesterrel, a megbeszélésen pedig biztosan szóba kerül a BKV is.

Veszélyhelyzet az év végéig

A kormány indítványozza, hogy az Országgyűlés az év végéig hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet - mondta Bakondi György szombaton Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztos közlése szerint a kormány hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványt, s a képviselők még aznap döntenek a javaslatról.

A törvény szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik - mondta a katasztrófavédelmi vezető. Az érintett területeken a normál közigazgatás keretében nem lehet elvégezni a feladatokat, továbbra is szükség van a fegyveres szervek, ezen belül a honvédség speciális eszközeinek az alkalmazására, ezért a lakosság védelme érdekében meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzet időtartamát - indokolta a javaslatot.

Vizsgálati szigor

Bakondi György közölte: megszigorítják a belépést az érintett területre, a nem ott élők csak előzetes egyeztetés után, engedéllyel juthatnak be, 23 óra után pedig a lakosság kijárását is korlátozzák. Szigorítják a tudományos vizsgálatokra vonatkozó szabályokat is: méréseket, elemzéseket a továbbiakban csak a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának akkreditációjával rendelkező személyek és szervezetek végezhetnek, és a vizsgálatok során keletkezett adatokat is egyeztetni kell a testülettel.

Bakondi György elmondta: befejezték az első helyszíni tájékozódást az iszapkatasztrófa sújtotta térségben az Európai Unió (EU) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) munkatársai, s a szakértők szerint a magyar hatóságok jól kezelték a veszélyhelyzetet. Az EU és a WHO szakemberei írásba foglalják tapasztalataikat és javaslataikat, a dokumentumot pedig a magyar fél nyilvánosságra hozza, amint megkapja.

A Mal Zrt.-t kormánybiztosként felügyelő Bakondi György elmondta: a jövő hét elején elindítanak egy weblapot, amely minden aktuális fejleményről tájékoztatást ad majd.

Új biztonsági cég

A kormánybiztos és munkatársai eddigi munkájuk során garantálták a gyár működésének biztonságát. A termelés beindulásáig a rendőrség vette át valamennyi telephely őrzését. Változtattak bizonyos biztonsági rendszabályokon, hamarosan új biztonsági cég áll szolgálatba a Mal-nál.

Bakondi György hangsúlyozta: pénteken a gyár működésének felfüggesztéséről szóló hatósági döntés visszavonását tartalmazó dokumentum érkezett meg az ajkai gyárba. Az üzem környezeti hatósági engedélye október 31-ig érvényes, a hasonló nemzetközi engedély pedig 2011 februárjában jár le. "Ezeknek az engedélyeknek a megújításában lemaradásai vannak a gyárnak" - mondta a kormánybiztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×