eur:
401.96
usd:
366.21
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Ez lesz a nyugdíjak sorsa Magyarországon

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Selmeczi hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami rendszerbe. Készül egy javaslat, amely két héten belül kerül a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Selmeczi Gabriella feladata, hogy összehangolja azokat a tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíja biztonságba kerül, "és el tudjuk hárítani azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek".

Selmeczi Gabriella a tájékoztatón hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban. Közölte, készül egy javaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két héten belül terjeszt a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit. "Senkit nem érhet kár a jövőben" - jelentette ki.

A miniszterelnöki megbízott közölte, vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora a veszteség, illetve mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy folyamatosan konzultáljon a nemzetgazdasági tárca vezetőjével az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést megkönnyítő törvényről.

A politikus véleménye szerint a magánnyugdíjpénztárak kockáztatják a befizetők és a nyugdíjasok pénzét is. A kormánynak ezért nagyon gyorsan cselekednie kellett, nehogy egy "Lehman Brothers-helyzethez" hasonló állapot alakuljon ki Magyarországon - emelte ki, hangsúlyozva, hogy ha a kabinet nem cselekszik időben, azt kockáztatják, hogy eltűnnek a nyugdíjak.

Selmeczi Gabriella rámutatott, az állami nyugdíjrendszer biztonságot garantál a nyugdíjasoknak, a nyugdíj pedig indexált, azaz nem veszít az értékéből. Ezzel szemben a magánnyugdíjpénztárak működése - mint mondta - rendkívül kockázatos.

Kérdésre úgy fogalmazott, "senki ellen nem vagyunk, a magánnyugdíjpénztárak ellen sem, a befektetések ellen sem". Azonban - folytatta - a nemzeti együttműködés kormányának a legfontosabb feladata, hogy az állampolgárok érdekében cselekedjen, vagyis meg kell védenie a nyugdíjakat.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×