eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vörösiszap-katasztrófa: valószínűleg maradandó károsodást szenvedett egy kisgyerek

Ajka térségében elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. Az InfoRádió által megkérdezett szakértők nem értik, hogyan szakadhatott át a tározó gátja - igaz, többen közülük azon is csodálkoztak, hogy az erősen lúgos mellékterméket nyílt színi tárolókban tartják. A katasztrófához legközelebb levő ajkai kórház már csak korlátozott számban tud sérülteket fogadni, egy Veszprémben kezelt kisgyerek pedig talán maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul - közölte Pintér Sándor belügyminiszter újságírókkal kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően.

Takarítanak Devecseren

A devecseriek szerint őket sújtotta leginkább a hétfőn történt katasztrófa: az egész települést elöntötte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai tározójából kiömlött vörösiszap.

Az InfoRádió helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a település egyik felét nagyrészt megtisztították, az alacsonyabban fekvő utcákat azonban még most is takarítják.

A helybeliek és a kármentést végzők maszkot viselnek, az InfoRádió riporterének azonban azt mondták a megkérdezett katasztrófavédelmisek: a vegyészek szerint erre nem lenne szükség.

Ajkán kevés a kórházi férőhely

A katasztrófa helyszínéről eddig összesen 23 sérültet vittek a Csolnoky Ferenc kórházba. Közülük 13 könnyű, 10 pedig súlyos sérült volt. Egy esetben fordult elő maradandó egészségkárosodás - tájékoztatta az InfoRádiót a veszprémi kórház főigazgatója, aki hozzátette: senki sincs életveszélyes állapotban.

Rácz Jenő elmondta azt is, egy kisgyerek nagy valószínűség szerint maradandó egészségkárosodást szenvedett, mert a maró anyagtól megsérült a szeme, sőt az sem kizárt, hogy a nyelőcsövébe is került a lúgos iszapból.

A 23 sérült közül nyolc beteg már elhagyta a kórházat, 15-öt még kezelnek. Többségük marásos sérülést szenvedett a végtagján. Egy beteg esetében krónikus betegség mellett kihűléses állapotot észleltek, őt az intenzív osztályon kezelik.

Rácz Jenő hangsúlyozta: a kórház olyan szintű készültséget tart fenn, amellyel akár még 100 beteget is el tud látni az intézmény.

Az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: eddig összesen 76 beteget láttak el. Közülük 23-at bent kellett tartani - öt gyerekeket és 18 felnőttet. A szülészeten egy kismamát is kezelnek.

Nyári Ildikó hozzátette: ők középsúlyos égési sérültek. Fizikailag jobban vannak, de pszichikai állapotuk nem javul. Hangsúlyozta, hogy szövődmények is felléphetnek, mert az iszap okozhat hemolízist, ha felszívódik, de a benne lévő nehézfémek is okozhatnak egészségkárosodást.

Az igazgató elmondta azt is, hogy járóbetegeket korlátlan számban tudnak ellátni, de a fekvőbetegek közül legfeljebb 10-et tudnak fogadni.

Hogyan történhetett?

Az InfoRádió által megkérdezett szakértők döbbenten állnak a katasztrófa előtt, amelynek során átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójának gátja. Egyikük azt mondta, a 40-es évek óta változatlan technológiával, megbízhatóan tárolják a magyarországi timföldgyárak a vörösiszapot, és hihetetlennek tartja, hogy a gát átszakadhatott. Kíváncsian várja, hogy a vizsgálat milyen hibát állapít meg.

Úgy tudjuk, a kohászok többségénél az is meglepetést okozott, hogy az alumíniumgyártás melléktermékeként keletkező lúgos anyagot nyílt színen, tószerű tárolókban tartják.

A vörösiszap a timföldgyártás során keletkezik. A bauxitot autoklávokba, azaz nagy nyomás alatt lévő tartályokba töltik, ahol tömény nátronlúggal alumínium-oxidot oldanak ki belőle. Ekkor marad fenn az erősen lúgos kémhatású vörösiszap, amely ritka fémekben gazdag anyag, és ezért értékes - mondta az InfoRádiónak Csizmazia Ferencné, a győri Széchenyi István Egyetem docense.

"Nyilván a tárolók a gyár környékén lehetnek, hiszen az autoklávokból, a tartályokból leeresztett zagyot, ami tartalmazza a vörösiszapot, szűrik, és ennek a mellékterméke a vörösiszap. Ezt nyilván nem szállítják nagy távolságra, nem éri meg ugyanis" - vélekedett a szakértő.

Magyarországon 1997 óta már csak Ajkán és Inotán gyártanak timföldet. A vörösiszap-tárolásnak hagyományos módja a kialakított úgynevezett medencék feltöltése, majd miután ezek megteltek, mezőgazdasági területté alakítása. Ugyanez történt a 13 éve bezárt almásfüzitői timföldgyár tárolóinak helyén is.

A hétfői katasztrófa híre bejárta a világsajtót is. Az eset egyedi, ilyen tragédia ugyanis nem fordult elő korábban a világon. Egyedül 1972-ben Korzika partjainál festette vörösre a tenger vizét egy olasz gyárból kiömlő iszap, amely kipusztította a környék teljes élővilágát.

Milyen kártérítésre számíthatnak a vörösiszapár károsultjai?

Könnyen lehet, hogy a kiömlött vörös iszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez - ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az Ajkai Timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

Ilyen esetben elsősorban az iszaptárolót üzemeltető cég felelősség-biztosítására lehetne számítani, de a magyar vállalkozások eddigi biztosítási gyakorlatát elnézve csak néhány tíz, jó esetben száz millió forintos biztosítási programmal lehet számolni, ami várhatóan a károk töredékének rendezésére sem lesz elegendő - olvasható a közleményben.

További probléma lehet, hogy a lakásbiztosítások esetében általában csak a személyi sérüléses, illetve halálesettel járó károk kerülhetnek megtérítésre, mivel a biztosítótársaságok által alkalmazott lakásbiztosítási feltételek szerint az iszaptárolókból kiömlő veszélyes anyagok által okozott károk - a speciális lakásbiztosítások kivételével - nem tartoznak a lakásbiztosítással fedezett események körébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×