eur:
401.21
usd:
365.65
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Ezért fontosak a kora reggeli szavazók

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és kisebbségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte vasárnap reggel az Országos Választási Iroda vezetője.

A több mint 12 ezer szavazókörben rendben megkezdték a munkát, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat - mondta Sári Miklós.

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi önkormányzati voksoláson, továbbá egy ellenőrző lapot is az urnába helyeznek még az első szavazat bedobása előtt.

Az urnába helyezett ellenőrző lapot a szavazatszámláló bizottság tagjainak és az elsőként szavazó választópolgárnak alá kell írniuk. Az elsőként szavazó választópolgár nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja. Az ellenőrző lap hiányában a szavazás nem tekinthető kétséget kizáróan érvényesnek.

A rendszerváltozás óta hatodik alkalommal tartanak Magyarországon helyhatósági választásokat. A választók főpolgármesterre, polgármesterre, megyei önkormányzati, települési képviselő-testületi, illetve kisebbségi önkormányzati képviselőkre szavazhatnak.

A választás egyfordulós, és az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Mivel nincs eredményességi küszöb, akár egyetlen szavazattal is polgármesterek vagy képviselők lehetnek a jelöltek.

Az Országos Választási Iroda (OVI) összesítése szerint négy főpolgármester-jelölt és 8773 polgármesterjelölt indul a választáson, továbbá 57 323-an indulnak települési önkormányzati jelöltként. A mintegy 9 ezer polgármesterjelölt 3176 polgármesteri helyért száll versenybe, a 424 megyei, illetve fővárosi közgyűlési mandátumért pedig 2229-en indulnak, 76 listán. A jelöltek száma a nyilvántartásba vételük, szeptember eleje óta csökken a visszalépések, elhalálozások miatt, így ezek a számok még a szavazás napján is változhatnak. Az önkormányzati választásra 691 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba az országban, közülük 406 tudott jelöltet állítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×