eur:
389.46
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Moszkva tér helyett Széll Kálmán teret szeretne a Jobbik

A Jobbik két olyan határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben a fővárosi Roosevelt teret Széchenyi térré, míg a Moszkva teret Széll Kálmán térré neveztetné át - mondta el keddi, budapesti, Staudt Gábor főpolgármester-jelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóján a párt képviselője, Bana Tibor.

A politikus a Szabadság téri szovjet emlékmű előtt tartott rendezvényen emlékeztetett arra, hogy a Moszkva teret 1951-ben keresztelték át Széll Kálmán térről. Véleményük szerint viszont húsz évvel a rendszerváltozás után elengedhetetlen, hogy a közterület visszakapja korábbi nevét.

A Jobbik határozott céljának nevezte, hogy "végre megtörténjen Magyarországon a rendszerváltás az utcanevekben". Szavai szerint ugyanis Balmazújvárosban és Dombóváron Kun Béláról, Fóton és Marcaliban Leninről, míg Mosonmagyaróváron és Szombathelyen máig Engelsről elnevezett utcák vannak. Hozzátette, hogy a Ságvári Endre nevét viselő utcák Nyíregyházán és Tatabányán találhatóak, akinek emellett Makón és Szombathelyen szobra is van.

Szavai szerint ezeknek az utcáknak olyan emberek nevét kell viselniük, akik valóban Magyarország helyzetének javításán munkálkodtak életük során.

Staudt Gábor ígéretként fogalmazta meg, hogy a Jobbik a fővárosi közgyűlésben kezdeményezni fogja egy olyan bizottság felállítását, amely felülvizsgálja az utcák és egyéb közterek elnevezését. Terveik szerint a bizottság a "volt kommunista vezetők vagy egyéb érdemtelen embereknek az eltüntetésére" tenne javaslatot az elnevezésekből, emellett megnevezné azokat, akik rászolgáltak arra, hogy közterületet nevezzenek el róluk.

A sajtótájékoztató elején Staudt Gábor megjegyezte, hogy Horthy Miklósnak, Tisza Istvánnak vagy Wass Albertnek nincs köztéri szobra és nem neveztek el róluk utcát sem.

Egyúttal a téren álló szovjet emlékmű kapcsán megengedhetetlennek nevezte azt is, hogy a főváros egyik legfrekventáltabb részén "felszabadításként (...) állítsunk emléket a szovjet megszállásnak". Hozzátette, hogy a halottak természetesen megérdemlik a kegyeletet, de véleménye szerint a megemlékezésnek mást helyszínt is lehetne találni.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×