eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi változott a közoktatásban?

Ismét lehet osztályozni és buktatni az általános iskolák alsó tagozatán, a nyolc- és hat évfolyamos gimnáziumok egy része ismét tarthat szóbeli vizsgát, szigorú büntetésre számíthatnak azok, akik tanárokat bántalmaznak - csak néhány a közoktatást érintő legfontosabb változásokból.

Módosult az óvodai nevelés alapprogramja: a dokumentumból kivették azt a részt, amely tiltja az óvodákban a nemi meghatározottság tudatosítását. Változtattak a migráns gyerekekre vonatkozó passzuson is.

Változtak a nem szakrendszerű, vagyis nem tantárgyanként oktatás szabályai: ezzel a módszerrel csak az első négy osztályban kötelező tanítani. Utána már az iskola dönti el, hogy az óraszám maximum felében megtartja-e a nem szakrendszerű képzést.

Ismét van lehetőség a buktatásra az általános iskola második évfolyamától - ebben a tanévben ehhez már nem kell a szülők beleegyezését kérni.

Az elsős és második diákoknak ezután sem adhatnak érdemjegyeket a pedagógusok, de a többi alsó tagozatos tanuló teljesítményét már nem kötelező szövegesen értékelni. Az iskolák dönthetnek arról, hogy szöveges értékelést vagy osztályzatokat használnak.

Változik a középiskolai felvételi eljárás: a hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok egy része ismét tarthat szóbeli vizsgát. Helyi írásbelit azonban ezután sem szervezhetnek a középiskolák.

Finanszírozás terén megszüntették az egyházi iskolák hátrányos helyzetét

Csökken azoknak a tantárgyaknak a száma, amelyekből emelt szinten is lehet érettségizni - jövő májusban már csak azokból a tárgyakból lehet emelt szintű vizsgát tenni, amelyeket a felsőoktatási törvény tartalmaz. Csökken a választható érettségi tárgyak száma is.

A családi pótlék, illetve az iskoláztatási támogatás kifizetését az új tanévben iskolalátogatáshoz kötik - ha egy diák igazolatlan óráinak a száma eléri az ötvenet, a jegyző felfüggeszti a támogatás kifizetését.

Szigorúbb büntetésre, akár 10 éves szabadságvesztésre számíthat az, aki pedagógust vagy iskolai alkalmazottat bántalmaz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×