eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hadat üzent a kormány a pályázatíró iparnak

Kiiktatná a kormány a pályázatíró cégeket az uniós források lehívási rendszeréből. Legalábbis erre utal a nemzeti fejlesztési miniszter minapi nyilatkozata, amely szerint az új pályázati rendszerben már nem lesz szükség ilyen cégekre. A Magyar Pályázatíró Iroda vezérigazgatója szerint a komolyabb projekteket a cégek továbbra sem fogják tudni egyedül megoldani.

Az uniós forrásokat biztosító pályázati rendszer átalakítása után nem lesz szükség pályázatíró cégekre. Erre utalt a nemzeti fejlesztési miniszter kedden, a külföldre akkreditált magyar nagykövetek találkozóján. Fellegi Tamás azt mondta, a mostaninál sokkal inkább felhasználóbarát pályázati környezetet alakítanak ki.

"A mai helyzetben rendkívül költséges, időigényes, és egy új szereplő beiktatására épülő rendszer működik. Ez a pályázatíró ipar, amely valójában jelentősen lefölözi az időbeli és pénzügyi előnyöket, amelyeknek a rendszerben benne kellene lenniük" - fogalmazott a tárcavezető.

A pályázatírás mára vitathatatlanul önálló iparággá nőtte ki magát, jóllehet megbecsülni is nehéz, mekkora a piac, és hányan foglalkoznak ezzel. A Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének 50 tagcége van, a Magyar Pályázatíró Iroda vezérigazgatója pedig 6-7000 szakemberrel számol.

Essősy Zsombor egyetért azzal, hogy egyszerűsíteni kell a pályázati rendszert, de szerinte szükség lesz a profi cégekre is. Szerinte ugyanis annyira nem lehet leegyszerűsíteni a pályázati rendszert, hogy ne legyen szükség pályázatkészítőre, bár részvételük mértékét nyilván lehet csökkenteni. "Egy kisebb pályázatnál el lehet érni, hogy ne legyen szükség pályázatkészítőre, de nagyobb, komplex projektnél, ahol nemzetgazdasági hasznosságot kell vizsgálni, költséghatékonysági tanulmányt készíteni, biztosan lesz szükség pályázatírókra" - vélekedett Essősy.

A lehívható forrás mindenesetre óriási, a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban mintegy 8000 milliárd forinthoz juthat Magyarország. A piaci szereplők többsége pedig garantálja, hogyha egy cég velük íratja a pályázatot, akkor meg is kapja a támogatást. Az iparág további fellendülésében bízik az oktatói piac is, ugyanis egyre több felsőoktatási intézmény és szakirányú iskola indít pályázatírói képzést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×