eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Giró-Szász: Átláthatóbbá válik a kormányzás

Új kormányzati struktúrát alkotott a kabinet, amelynek két fontos jellemzője van: az egyik, hogy a stratégiaalkotás különválik a kivitelezéstől, a másik pedig, hogy a kormányzati központok számának csökkenésével átláthatóbbá válik a kormányzás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója.

Nem szabad a kormányzás képét az első hónap eseményei alapján megítélni, bizonyos stílusjegyek azonban már most megfigyelhetők - mondta a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Giró-Szász András szerint az már most látszik, hogy az új kabinet új kormányzati struktúrában működik.

Ennek két legfontosabb jellemzője, hogy a stratégiaalkotás különválik a kivitelezéstől, illetve, hogy a kormányzati központok számának csökkenésével irányítási szempontból átláthatóbbá válik a kormányzás. Az átalakítás ugyanakkor hosszabb ideig tart, ezért egyelőre nem nagyon lehet hatékony, és a közvélemény számára is értelmezhető szakpolitikai lépésekről beszámolni - magyarázta a politikai elemző.

Giró-Szász András szerint ugyanakkor van olyan terület, ahol gyorsan, hatékonyan, látványosan működik az új kormányzás: a Parlamentben, ahol rövid idő alatt számos indítványt nyújtottak be és szavaztattak meg a kormánypártok képviselői.

Bár az ellenzék kifogásolja ezt a gyakorlatot - azzal érvelnek, hogy a Fidesz-KDNP ezzel meg a jogszabályban előírt egyeztetési kötelezettséget kerüli meg -, az elemző azt mondta: a mindenkori kormányoldal a választások utáni periódusában mindig is élt ezzel a lehetőséggel, csak sokkal kisebb számban, és jóval kevésbé koordináltan.

Arra a felvetésre, meddig alkalmazhatja még ezt a módszert a kormány, Giró-Szász András úgy válaszolt: a kérdés az, elfogadja-e a Fidesz-KDNP adottságként, hogy rövid távon nem tud változtatni az ellenkező világnézetű pártok között kialakult zsigeri szembenálláson. Ha nem, tovább folyhat a csikicsuki játék, ez azonban tovább ronthatja az ország gazdasági helyzetét és fokozhatja a társadalmi feszültségeket.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a beterjesztett javaslatokba a nagy számok törvénye alapján becsúsztak kisebb-nagyobb hibák - ilyen például a köztisztviselők jogállásáról szóló indítványban az a pont, amely miatt a köztársasági elnök visszaküldte azt. A miniszterelnök által ismertetett akcióterv ugyanakkor azt mutatja: elég határozott elképzelések vannak arra, hogy érdemben és mélyen hozzá kell nyúlni a gazdasági és társadalmi folyamatokat befolyásoló kérdésekhez - fűzte hozzá Giró-Szász András.

Ezzel kapcsolatban a szakértő megjegyezte: az, hogy az akciótervet Orbán Viktor terjesztette be, az új kormányzati struktúrát erősíti. Eszerint a kormányfő a stratégiai irányokat jelöl ki, a kormány pedig, amikor befogadja ezeket, az útvonalakat - szakpolitikailag és jogilag megfelelő háttérrel - rögzíti.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×