eur:
389.51
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy jó adórendszer fellendítheti a gyermekvállalási kedvet

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elégedett a kormány eddig megismert terveivel, mondta Székely Hajnalka, az egyesület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, szívesen látnának egy olyan adózási rendszert, amely kedvezne a többgyerekes szülőknek.

A kormányprogramnak eddig nagyon pozitív az üzenete - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, aki szerint ez a csomag figyelembe veszi, hogy a gyermek nemcsak család és magánérdek, hanem közjó és közügy is.

Székely Hajnalka a program szimpatikus elemének tartja, a családbarát munkahelyek ösztönzését, amely lehetővé teszi, hogy a gyermeket nevelő anyáknak könnyebb legyen a visszatérés a munka világába. Ösztönző programokkal csökkenteni lehetne a munkanélküliek számát a nők körében - tette hozzá.

Az egyesület támogatja és megvalósíthatónak tartja a családi adózást, ám az elnök hangsúlyozta: nehéz összeilleszteni az egysávos adórendszert és a családi adókedvezményt, ehhez javaslatokat fognak benyújtani.

Mindenképpen olyan adórendszer jó, amely figyelembe veszi a gyermekek számát, mert ez fellendíthetné a gyerekvállalási kedvet - hangsúlyozta.

A bölcsődéknél 120 százalékos a telítettség

Nehéz ott új bölcsődét létrehozni, ahol kevés a pénze az önkormányzatnak, bár a jogszabály engedi, hogy az óvoda nyisson lefelé, vagyis kisebbeket is felvegyen és vegyes csoportokat indítson, ahol azonban nehezebb a gyerekekkel dolgozni - mondta Székely Hajnalka.

Az NOE elnöke szerint az óvodák alsó korhatárának csökkentésével tovább terhelték a már egyébként is túlzsúfolt intézményeket, de az óvónők számát nem emelték.

A bölcsődék többsége 120 százalékos feltöltöttséggel működnek, vagyis a korhatárcsökkentéssel és a csoportok létszámának növelésével törvényesítették, hogy a bölcsődék túl vannak terhelve, és "a 120 lett a 100 százalék".

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×