eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Azonnali beavatkozást sürget a gazdaságban Varga Mihály

Varga Mihály szerint a 2010-es költségvetésnek nem sok köze van a valósághoz; azonnali, sürgős beavatkozásra van szükség. A hétvégén a kormány rendkívüli ülésen dolgozza ki az akciótervet. A kabinet szombaton, vasárnap és hétfőn is ülésezik. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a 2010-es költségvetés több adata nem igaz, a magyar gazdaság helyzete azonban konszolidált.

A Miniszterelnökség államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az idei költségvetésben számos súlyos valótlanság, trükk szerepel, ezért azonnal cselekedni kell.

A gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve Varga Mihály leszögezte: higgadtan, határozottan kell cselekedni, akciótervet kell meghirdetni, hogy a tervezett hiánycélt tartani lehessen. A beavatkozásnak mélyrehatónak kell lennie - jelentette ki az államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a részjelentés készült el, a végső jelentés augusztus végére várható.

Varga Mihály szerint a 2010-es költségvetésben több adat nagyságrenddel tér el a valóságtól, azaz nem igaz a büdzsé több tétele.

Az államtitkár azt mondta: nem igazak a tervezett - így a regisztrációs, a jövedéki, a vállalkozásokhoz kapcsolódó - adóbevételek, ahogy nem igazak a költségvetési szervek kiadásaira vonatkozó számok sem, és nem történtek meg a strukturális átalakítások.

A tényfeltáró bizottság vezetője kiemelte: nem igazak a közlekedési vállalatok - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó adatok, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, a tb-alapokra, az önkormányzatokra, az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok sem.

A bizottság nem találta valósnak a számokat az egyik nagy áramszolgáltató vállalat felé fennálló tartozás összege és Vértesi Erőművel kapcsolatos kötelezettségek esetében sem. A Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a Hitelgarancia Rt.-nél pedig 100 milliárd forint nagyságrendű veszteséggel kell számolni.

Cél a tervezett hiánycél tartása

A kormány tartani akarja a 2010-es tervezett hiánycélt - szögezte le Varga Mihály, aki kiemelte: "most egy célt tűztünk magunk elé, hogy a tervezett hiánycélt tartani tudjuk". Kérdésre válaszolva hozzátette: lesz adócsökkentés idén.

Az országnak továbbra is arra kell törekednie, hogy belépjen ez euróövezetbe, azaz teljesíteni kell a jövőben az ezzel kapcsolatos feltételeket, ezzel céllal a miniszterelnök is egyetért - utalt rá Varga Mihály.

Konszolidált a helyzet

Arra a kérdésre, hogy csődközeli-e a magyar gazdaság helyzete, azt válaszolta: a helyzet konszolidált, a tervezett 3,8 százalékos hiány mértéke tartható, de ehhez a kormánynak intézkedéseket kell hoznia.

Megfogalmazása szerint túlzó minden olyan összevetés, amely magasabb kockázati felárral rendelkező országgal hasonlítja össze Magyarországot, "ha ezt egy kolléga teszi, az pedig nem szerencsés".

A forint árfolyama az elmúlt napokban a közép-európai valuták árfolyam-alakulását követte - emlékeztetett az államtitkár. Nyomatékosította: a kormánynak egyébként nem az a dolga, hogy a monetáris politikával foglalkozzon, hanem az, hogy fiskális téren tegye rendbe a folyamatokat, és tartható legyen a tervezett deficitcél.

{{keretes_cim}}

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz megbukott hitelességből, amikor Varga Mihály kénytelen volt visszavonulót fújni, és mindent visszavonni, amit eddig a kormánypárt állított vagy ígért. Az MSZP elnöke közleményében azt írta: az eredmény szempontjából mindegy, hogy a Fidesz eddigi felelőtlen nyilatkozatai milyen okból születtek. "Akár ostobaságból, akár önös gazdasági vagy politikai spekulációk miatt tették, amit tettek, kijelentéseikkel majdnem a szakadékba döntötték a forintot, a Magyarország iránti, sokak áldozata árán visszaszerzett bizalmat" - fűzte hozzá.

Az MSZP elnöke Varga Mihály szombati megállapításait úgy értékelte: ki kellett mondani, hogy a Fidesz eddigi nyilatkozatai "nem voltak szerencsések". "Nincs államcsőd", ha csak a Fidesz elő nem idézi - mutatott rá Lendvai Ildikó, és idézte Varga Mihályt, aki kijelentette, hogy "a magyar gazdaság helyzete konszolidált". Szemben az eddigi rágalmakkal "a hiány tartható" - tette hozzá a pártelnök. (MTI)

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×