eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kerpen Gábor: Rövidesen megvalósulhatnak a pedagógusok javaslatai

Tizenkét pontos kéréssel fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete még márciusban a majdan felálló kormányhoz. Az érdekképviselet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ezeknek egy része már mostanában megvalósul, akadnak azonban olyanok, amelyeknek bevezetéséhez több pénz kell.

Két részre bontotta kéréseit a PDSZ - mondta Kerpen Gábor. Az egyik fele nem igényel költségvetési támogatást, ilyen például, hogy a pedagógusoknak ne legyen kettő vagy négyhavi munkaidő kerete, míg a többit túlóraként számolják el. A tanítás ugyanis nem idénymunka, hanem egész évre szól - jegyezte meg a szervezet elnöke.

Emellett az Alkotmánybíróság előtt van az a kezdeményezésünk, amely szerint ne lehessen a maximális osztálylétszámnál akár harminc százalékkal nagyobb tanulócsoportokat szervezni. Ha ugyanis a kormányzat nem lép időben, az ilyen tartalmú törvénymódosítás szeptembertől hatályos lesz - figyelmeztetett Kerpen Gábor.

Van azonban a PDSZ-nek jelentős forrásbevonással járó, ezért középtávú javaslata is - folytatta az elnök. Ez azt célozza, hogy a lassabban és a gyorsabban haladó gyermekek magas színvonalú együtt tanítása megvalósulhasson. Nálunk fejletten országokban az ilyen csoportokban legfeljebb 15 diák tanul, sokszor 2-3 pedagógus irányításával.

További javaslatunk egyebek mellett, hogy emeljék meg a diákok kötelező óraszámát annak érdekében, hogy legyen idejük elsajátítani a különböző tárgyak tananyagát - mondta el Kerpen Gábor.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×