eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Hat szaktekintélyt kért fel Orbán az új alkotmány koncepciójának kidolgozására

Hat szaktekintélyt kért fel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy hozzanak létre egy olyan testületet, amely a kormányfő mellett fog működni, és az új alkotmány koncepcióját fogja kidolgozni - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos tegnapi szavaira reagálva azt mondta, nem elrugaszkodott a kijelentés az államcsőd közeli helyzetről.

A felkért szakemberek Boross Péter volt kormányfő, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, Schöpflin György, aki szintén fideszes EP-képviselő, Stumpf István volt kancelláriaminiszter és Pozsgay Imre volt államminiszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: nem elméleti szakemberekről van szó, hanem olyanokról, akik az alkotmányosság működése felől gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.

Az első megbeszélését a tervek szerint jövő szerdán tartja a testület - közölte a szóvivő.

Kósa Lajos tegnapi szavaira reagálva azt mondta, nem elrugaszkodott a kijelentés az államcsőd közeli helyzetről.

A magyar gazdaság siralmas helyzetben van, de nem hajtunk végre megszorításokat és nem vonjuk vissza az adócsökkentéseket sem - hangsúlyozta továbbra is Szijjártó Péter, a választási kampányból megmaradt kifejezéseket. A hírre nagyon erőteljes hazai, illetve nemzetközi piaci reakciók látszanak: a dollár és a svájci frank nagyot ugrott, mert romlik a nemzetközi befektetői hangulat.

Szijjártó Péter nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette tényfeltáró bizottság által nyilvánosságra hozandó számok következtében ki kell tolni az adócsökkentést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×