eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Éder: Lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését várja a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Fidesz-kormánytól. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy mivel az illegális kereskedelem csak nagyon nehezen ellenőrizhető, a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját.

A jelenlegi kormánypártok voltak a termelők és gyártók legerősebb szövetségesei az élelmiszer áfájának csökkentése ügyében az elmúlt években, így most azt várják, hogy a kabinet valósítsa meg a korábban kidolgozott szakpolitikai indítványokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás szerint jelenleg a tőkehúsok teljes forgalmának legalább 30 százalékát feketén értékesítik, a feketepiacnak pedig szociálpolitikai funkciója is van: így olcsóbban jutnak az élelmiszerekhez olyanok, akik a boltban nem tudják megvenni azokat.

A szövetség elnöke úgy véli, mivel az illegális kereskedelem csak nagyon nehezen ellenőrizhető, a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját. Erre pedig a mostani kormánypárt az elmúlt években több kísérletet tett.

Az olyan termékeket könnyű áfa megfizetése nélkül eladni, amelyeknek rövid az életciklusuk, frissek, nem márkázottak vagy csomagoltak, mint például a tőkehúsok vagy a péksütemények. A törvénysértés sosem derül ki, ha az elkészítéstől az eladásig eltelő néhány óra alatt nem ellenőrzik a gyártót - fűzte hozzá Éder Tamás.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×