eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Továbbra is rendkívüli gondokat okoznak az áradások - a nap legfontosabb hírei

Továbbra is rendkívüli gondokat okoznak a heves esőzés okozta áradások országszerte. A Kormányzati Koordinációs Bizottság az este több Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is elrendelte a veszélyhelyzetet.

Ismét rendkívüli az árvízvédelmi készültség a Sajó és a Hernád mentén. Az Ipolyon, a Zagyván, a Tarnán, a Taktán, a Túron, valamint a Tiszán Tiszafüred és Csongrád között harmadfokú a védekezés. Több észak-magyarországi folyón az eddigi rekordot meghaladó vízállásokra számítanak a szakemberek.

Védekezzünk az árvíz okozta fertőzések ellen!

Közben ismét az árvíz okozta fertőzés veszélyére hívta fel az érintett térségek lakóinak figyelmét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat észak-magyarországi igazgatósága. Bodnár Judit regionális tiszti főorvos közleményében hangsúlyozza: az emberek a higiénés rendszabályok betartásával tudják a legjobban védeni saját maguk és a környezetükben élők egészségét. A vízátfolyások és az áradások számos vasútvonalon akadályozzák a közlekedést. Több helyen késésekre kell számítani, illetve autóbuszok viszik az utasokat. Burián Endre, a Mecseki Erdészeti Zrt erdőgazdálkodási igazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy tilos a mecseki erdők látogatása, miután a rendkívül sok csapadék hatására felázott talajból fatörzsek dőlhetnek ki, illetve ágak törhetnek le.

Nem a kormány dolga az M6-os javítása

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint nem vis maior, vagyis elháríthatatlan ok miatt omlott be az M6-os autópálya, vagyis a javítás nem a kormány feladata. Völner Pál, a tárca államtitkára azt mondta: a teljes PPP-konstrukcióban épült szakaszt, valamint az összes ilyen szerződést felülvizsgálják.

Eseti bizottság dolgozik az alkotmányon


Beterjesztette az Országgyűléshez az alkotmány-előkészítő eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslatát a Fidesz. A dokumentum alapján a 45 fős testület 30 tagját delegálná a kormányoldal, 15 tagját pedig az ellenzék. Az eseti bizottságnak 2011. június 30-áig kellene elkészítenie az új alkotmány alapvető elveire vonatkozó javaslatát.

Ki jelöljön ÁSZ-vezetőket?

Nem tudtak megegyezni a parlamenti frakciók az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő országgyűlési bizottság összetételéről. A kormánypártok nyolcfős, öt kormánypárti és három ellenzéki tagból álló bizottságot javasolnak, míg az ellenzék paritásos testület létrehozását szorgalmazná.

Az államfő kinevezte az államtitkárokat

Átadta a kinevezési okmányokat a 2. Orbán-kormány államtitkárainak Sólyom László köztársasági elnök. A Sándor-palotában rendezett ünnepségen a 42 államtitkár közül 41 vett részt, mivel Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő vezetője Brüsszelben tartózkodik Orbán Viktor kormányfővel, így várhatóan pénteken veszi át a kinevezési okmányát.

Trianon-emlékülés - az MSZP nélkül

Nem vesz részt az MSZP a pénteki trianoni parlamenti emlékülésen - közölte a frakció ülése után Mandur László. A szocialista képviselő azt mondta: azért nem lesznek jelen, mert a házbizottság nem fogadta el javaslatukat, hogy az emlékülésen a frakciók kifejthessék gondolataikat Trianonról.

Nem termel tovább Magyarországon a Sony

Megszünteti a termelést gödöllői gyártóbázisán a Sony Corporation; a vállalat közép- és délkelet-európai kereskedelmi tevékenysége azonban továbbra is Magyarországon marad - közölte a Sony Hungária Kft. Az intézkedés 540 munkavállalót érint. A Sony a gyártást malajziai gyárába telepíti át.

Kártérítés iskolai szegregáció miatt

Jogerősen kártérítést ítélt meg roma diákoknak öt évvel ezelőtti elkülönítésük miatt a Legfelsőbb Bíróság. Magyarországon először született ilyen döntés oktatási szegregáció miatt.

Előzetesben a pécsi gyanúsítottak

Előzetes letartóztatásba helyezték a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügy nyolc gyanúsítottját. A bíróság bűnszövetségben elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt rendelte el a kényszerintézkedést. A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban arról számolt be, hogy az ügyben április óta nyomoznak. Húsz helyen tartottak házkutatást, a gyanúsítottakat a múlt hét végén fogták el és vették őrizetbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×