eur:
389.75
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Török Gábor: A Fidesz nem akar nagy felhajtást az államfőjelöltje körül

Nem akar túl nagy felhajtást a Fidesz az államfőjelölt személye körül, ezért dönt csak néhány nappal a határidő lejárta előtt arról, kit jelöl - véli Török Gábor, a Vision Politics igazgatója. A politikai elemző blogjában arról írt: az új többségnek kényelmesebb lenne egy Sólyom Lászlónál alkalmazkodóbb, veszélytelenebb államfő.

Az Országgyűlésnek legkésőbb július 6-ig meg kell választania az új köztársasági elnököt, mivel Sólyom László mandátuma augusztus 5-én lejár. A Fidesz azonban - a Népszabadság szerint - csupán néhány nappal a határidő előtt, június 28-án kívánja megnevezni a jelöltjét.

"A mostani villám-módszer üzenete elég világos: a kormányon lévők nem szeretnék, ha jelentős publicitást kapna az esemény. A halogatás oka sem látszik igazán bonyolultnak: bármi is lesz a végső döntés, a Fidesz láthatóan ezúttal nem akar túl nagy felhajtást körülötte" - írta a hírrel kapcsolatban blogjában Török Gábor politikai elemző.

A Vision Politics igazgatója hozzátette: már tavaly novemberben, amikor először foglalkozott az elnökválasztás kérdésével, egyértelműnek gondolta, hogy a leendő új többségnek kényelmesebb lenne egy Sólyom Lászlónál alkalmazkodóbb, veszélytelenebb államfő.

Az elemző szerint azóta sem lett sokkal világosabb, hogyan oldja meg a váltást a Fidesz, és milyen érvekkel búcsúzik el a jelenlegi államfőtől. Pokorni Zoltán sokat vitatott, Sólyom "újranemválasztását" biztosra vevő kijelentését leszámítva konkrétum nem került a nyilvánosság elé - írta.

Török Gábor megjegyezte: ha a parlamenti többségnek valóban az a szándéka, hogy Sólyom helyett mást választ, illendő lenne azzal idejében előállnia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×