eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megcsúszott a fal - a Sándor-palotát is veszélyezteti a repedés

Még mindig a közvetlen veszély elhárításán dolgoznak a szakemberek a hétfőn megcsúszott budavári palota falszakasza ügyében.

Hétfőn több centiméternyire megcsúszott a Budavári Palota egyik falszakasza, a Színház utcában lévő Karmelita udvar mögött a Dunára néző sétány - tájékoztatta akkor az InfoRádiót Zichermann Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szóvivője.

Az InfoRádió úgy tudja: a repedések szélessége helyenként a 15-20 centimétert is eléri, itt kődarabok is hullanak a földre.

A vagyonkezelő szóvivője ma nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban elmondott: a szakemberek még mindig a közvetlen veszély elhárításán dolgoznak, a helyreállítási munkálatok nem kezdődtek el.

Zichermann Zsolt annyit elárult, hogy úgynevezett földleszedéssel próbálják mentesíteni a nyomás alól a megcsúszott szakaszt, és meggátolni a további süllyedést. Mint mondta: eddig már 160 köbméternyi földet szállítottak el.

A szóvivő hozzátette: a területet az ötvenes években építették be, és az utólagos ráépítések, valamint a folyamatos esőzés okozta a fal megcsúszását. Statikusok szerint a végleges megoldást a támfal megerősítése jelentené, ez azonban több százmillió forintba kerülne, és várhatóan évekig eltartana.

A repedés továbbterjedése veszélyeztetheti a szomszédos köztársasági elnöki palotát is, ezért a Sándor-palotán is elhelyeztek több mérőpontot, amelyek mutatják, hogy a fal dőlése megáll, netán gyorsul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×