eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az agrárminiszter a kritikus helyzetről

A természeti csapások okozta kritikus helyzet megszüntetését mondta a legfontosabb feladatnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán, amikor a vidékfejlesztési tárca előtt álló legfontosabb feladatokról, és más aktuális kérdésekről beszélt.

A néhány napja hivatalba lépett miniszter köszönetet mondott mindazoknak - a vízügyi és katasztrófavédelmi szakembereknek, a honvédségnek, valamint a helyi lakosoknak -, akik a mostani súlyos ár- és belvízhelyzetben a védekezési munkákban részt vettek illetve még jelenleg is részt vesznek. Jelezte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet még nem szűnt meg, és legalább olyan nehéz feladat lesz a helyreállítás is, mint a védekezés.

Utalt arra, hogy a kritikus helyzetet látva a kormány megkétszerezte a védekezés finanszírozására rendelkezésre álló pénzt. Ott pedig, ahol arra szükség volt a vészhelyzetet is kihirdette. Példaként említette Pásztót és környékét, ahol az embereket a hasznosi víztározó vízszintjének jelentős megemelkedése veszélyeztette.

Közölte: az ország mezőgazdasági területének egy jelentős részét - mintegy 160 ezer hektárt - borítja belvíz, és ehhez jönnek még az áradások miatt elöntött területek. Aláhúzta: a károkat most még nehéz megbecsülni, most még a védekezésre kell összpontosítani. Később valamennyi ágazatot és körülményt megvizsgálnak annak érdekében, hogy a gazdálkodóknak megfelelő segítséget lehessen adni.

A tárca átfogó céljairól szólva elmondta: középtávon olyan magyar vidék megteremtése a cél, amely versenyképes a fejlett uniós országok hasonló területeivel. Ennek érdekében harmonizálni kell a mezőgazdasági, a vidékfejlesztési, a környezetvédelmi, a természetvédelmi, valamint a vízügyi körülményeket is ahhoz, hogy a magyar vidék életminőségében az uniós átlaghoz hasonló feltételeket biztosítson az embereknek. Ehhez nemcsak az agráriumot, hanem a vidéki infrastruktúrát - például az úthálózatot, a szennyvízkezelést, az egészségügyet és a közbiztonságot - is fejleszteni kell. Arra a szintre emelve, amely jó életminőséget és munkát biztosít a vidéki embereknek.

Jelezte: azon a kétnapos spanyolországi látogatáson, amelyről kedd este érkezett vissza, az uniós agrárminiszterekkel tárgyalt a 2020-as uniós stratégiáról, valamint a közös agrárpolitika jövőjéről. Találkozott Dacian Ciolos uniós agrár-biztossal is, akivel áttekintették a jövő év első félévében esedékes magyar uniós elnökség feladatait, valamint tárgyaltak a magyar agrártámogatásokról, ezen belül a kis- és középvállalkozások megerősítésének lehetőségéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×