eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Árhullám várható a Dunán, akadozik a vonatközlekedés

A hét vége felé tetőzik a Duna Mohácsnál, Magyaregregyen pedig egy egész hónap átlagának megfelelő csapadékmennyiség hullott kedden - közölte a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán.

Heid Petra sajtóreferens tájékoztatása szerint az elmúlt három nap időjárása és a várható újabb csapadék miatt kisebb árhullám levonulása várható a Dunán. A folyó magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében az első fokú készültségi szintet (700 cm) jelentősen meghaladó, de a másodfokú értéket (850 cm) várhatóan nem elérő vízszintekkel vonul le.

Az elsőfokú készültséget várhatóan szombaton fogja elrendelni a vízügyi igazgatóság Mohácsnál, a tetőzés a hét vége felé és a jövő hét elején várható. Heid Petra hozzátette: kedden a régióban a legtöbb csapadék a Mecsekben hullott. Magyaregregyen a júniusi hónapra várható teljes csapadékmennyiség, több mint 70 milliméter esett le egy nap alatt.

Az igazgatóság adatai szerint a régióban két helyen rendelték el a másodfokú belvízvédelmi készültséget: a bédai és balatonlellei öblözetekben. A legsúlyosabb helyzet a Mecsekről lefolyó vizek által megáradt patakok mentén alakult ki.

A Mecsek északi oldalán a Baranya-csatorna és a Völgységi-patak, déli részeken a Pécsi-víz és Vasas-belvárdi vízfolyás, a hegység keleti részén a Karasica, míg a nyugati oldalán a Bükkösdi vízfolyás vízgyűjtő területén. Sásdon, Csikóstőttősön, a Völgységi-patak településein, valamint Pécsett keletkeztek a legsúlyosabb vízkárok.

Heid Petra kiemelte: a felsőbb szakaszokon apadás várható, míg az alsó sík területeken a helyzet súlyosbodására lehet számítani, mely elsősorban a Karasica, Pécsi-víz és Fekete-víz rendszereit érinti. A készültség elrendelése óta összesen közel 40 ezer homokzsákot szállítottak ki - tette hozzá.

Van, ahol nem járnak a vonatok

Romlott a helyzet a vasúti közlekedésben. Áradások, belvíz, vízátfolyások akadályozzák a vasúti közlekedést, tájékoztatott a Mávinform.

A vasúti társaság közleményéből kiderül: több helyen, például a Budapest-Pécs, a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonal egyes részein csökkenteni kellett a szerelvények sebességét, ezért nőtt a menetidő.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érinti, mivel közúton megközelíthetetlenné vált.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti között a víz alámosta a vasúti pályát, ezért vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között az utasokat.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Somoskőújfalu-Filakovo (Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A Szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet.

Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádszakál-Ipolytarnóc között az Ipoly folyó áradása, illetve Magyarnándor és Nógrádkövesd a heves esőzés elmosta a vasúti pályát. Az utasokat Nógrádszakál és Ipolytarnóc valamint Nógrádkövesd és Balassagyarmat között vonatpótló buszok szállítják.

Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Apc-Zagyvaszántó-Pásztó között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat a Zagyva folyó áradása miatt.

Putnok és Kazincbarcika között a közúti vízátfolyások miatt nincs buszközlekedés, ezért a MÁV-START Zrt. elfogadja a Volán bérleteket és a menetjegyeket a vonatokon.

Kitiltották a turistákat a Mecsekből


Az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: mindig azokat a káreseteket veszik előre, ahol közvetlen életveszély van. A fontossági sorrendben a közintézmények és az infrastruktúrában fennálló veszélyes megszüntetése következik, és csak ez után jöhetnek a lakossági bejelentések, amelyek nem igényelnek azonnal tűzoltói segítséget.

Szentes György hangsúlyozta: nem tudják rögtön kiszivattyúzni a pincékből, garázsokból és alaksori helyiségekből a vizet, ha a környék vízelvezető árkai és csatornái is telítettek. Ebben az esetben pár napig várni kell a szivattyúzással.

Százmillió forintos kárt okozott eddig az eső és a szél a Mecsek, az Ormánság és a Zselic erdeiben. A kisvasút nem jár, a turistákat kitiltották, és mentik, ami menthető - mondta az InfoRádiónak a Mecseki Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója.

Burián Endre hangsúlyozta: életveszély és balesetveszély miatt tilos a mecseki erdők látogatása. Az erdők csak az erdőgazdálkodó kifejezett, írásos engedélyével látogathatóak.

A viharos szél a Kelet-Mecsekben az elmúlt napokban több mint 20 hektárnyi idős erdőt tarolt le. A rendkívüli időjárás miatt használhatatlanná vált az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között. A víz több helyen kimosta a talpfák alól a töltést, másutt elárasztotta a síneket, így ideiglenesen leállították a forgalmat az 1901 óta működő, nyolc kilométer hosszú vasúti pályán.

Nem ajánlják a túrázást a Pilisben sem. A Pilisi Parkerdő szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az áradás elsősorban a turistautakat tette tönkre, hidakat mosott el a víz, támfalak dőltek le, és lakott területek is veszélyben vannak. Az erdőállományban is komoly károk keletkeztek. Május közepe óta a parkerdő területén közel 15 ezer fa dőlt már ki, és várhatóan az eddigi 500 millió forintos kár emelkedni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×