eur:
389.59
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megfontoltabban adósodnak el az emberek - lapszemle

Elérték céljukat a lakossági jelzálog-hitelezésben márciusban bevezetett új korlátok - írja a Népszabadság.

A lap szerint a szigorítás hatására az ügyfelek megfontoltabban adósodnak el, s eközben emelkedik a forintalapú kölcsönök súlya. Március elsejétől a jelzálogkölcsönöknél a hitel aránya a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75 százaléka lehet a forintalapú termékek esetében, míg az eurókölcsönöknél 60, az egyéb devizahiteleknél pedig maximum 45 százalék.

Feljelentést, illetőleg hatósági bejelentést tett a Magyar Nemzet cikke nyomán a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet az országos rendőrfőkapitánynál, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél és a legfőbb ügyésznél a Malévnál eltűnt több mint nyolcszázmillió forint ügyében. A légitársaság 812 millió forintot fizetett a Charter Corporation LLC számára, ám a PricewaterhouseCoopers jelentése megállapította, hogy "a könyvvizsgálat során nem kaptunk teljesítési igazolásokat, amelyek alátámasztanák a szolgáltatás megtörténtét és a kifizetések jogosságát, emiatt nem tudtunk meggyőződni arról, hogy ezek az összegek valós költségként merültek fel a társaságnál 2007-ben". A Malévnál azóta sem válaszoltak arra, hogy milyen szolgáltatásért fizették ki a hatalmas összeget.

Az Index arról ír, hogy norvég pénzből Victor Vasarely ihlette festményekkel díszítik ki graffitisből lett képzőművészek a budapesti Flórián téri aluljárót, a Városháza park szürke tűzfalát és a Moszkva tér metrókijáratát. A város legnyomasztóbb terén, nyáron már szoborbútorokon ülhetünk az óra alatt, és nem kell tovább bámulnunk az ipari szellőzőket, mert vidám robotokká válnak. A művészet a gombák tetejére is felmászik. A Színes Város projektet lelkes civilek találták ki, de mögéjük állt az egész városvezetés.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők egy a mainál differenciáltabb, a cégek méretéhez, szervezetéhez igazodó szabályozást szorgalmaznak. A munkavállaló nemegyszer valós kiszolgáltatottsága mellett egyre inkább tapasztalható a munkáltató és a dolgozó egymásrautaltsága, azonos érdekeltsége. Mindennek kifejezésre kellene jutnia, hiszen a versenyképesség a munkajogi szabályozáson is múlik. Európa nyugati országaiban nincs a Munka Törvénykönyvéhez hasonló szabályozás. Általános törekvés, s nem csak Európában, hogy lazítsanak a túlságosan szigorúnak ítélt szabályokon.

A penzcentrum.hu egy konkrét példán keresztül azt vizsgálta a magyarországi hitelintézeteknél, hogy milyen lehetőségei vannak most egy devizahitelesnek, ha forint alapúra szeretné átváltani a lakáskölcsönét. Mekkora költségekre kell számítania, milyen buktatókkal találkozhat, belevághat-e egyáltalán, ha a fennálló tartozása a lakás értékéhez viszonyítva magasabb, mint amit a kormányrendelet előír.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×