eur:
389.51
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány: "A visszatérésem nem tenne jót sem nekem, sem a pártnak"

Gyurcsány Ferenc szerint a párttagság ki fogja kényszeríteni, hogy még az önkormányzati választások előtt teljes tisztújítás legyen. A volt miniszterelnök-pártelnök erről azon a nem nyilvános eseményen beszélt kedd este, amely az első állomása volt az általa kezdeményezett értékelésnek.

A Jókai utcai pártszékházban tartott rendezvényen kétszáznál többen vettek részt, és négy óra alatt nagyjából negyvenen szólaltak fel. Ott volt több szocialista politikus: Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Kovács László volt uniós biztos, és Horváth Csaba főpolgármester-jelölt. Lendvai Ildikó pártelnök Gyurcsány Ferenccel közösen válaszolt az elhangzott véleményekre.

Gyurcsány Ferenc a tisztújítással kapcsolatban úgy fogalmazott: nincs oka és értelme gáncsoskodásnak vagy szervezkedésnek. Azt javasolta a szocialistáknak, úgy fogalmazzák meg az értékelésüket, kritikájukat, hogy az inkább használjon, mint ártson.

A volt kormányfő megerősítette, hogy továbbra sincsenek hatalmi ambíciói. "Nem tenne jót se nekem, se a pártnak" - fogalmazott. Megjegyezte, hiába lenne ő a párt elnöke, nem lenne sokkal jobb a helyzet.

Több hozzászóló is javasolta, hogy tisztázni kellene az őszödi beszéd ügyét. Gyurcsány Ferenc erre úgy reagált: ő többet tud erről, mint a teremben ülők, és meg kell fontolni ezeket a felvetéseket.

Szintén többen rákérdeztek arra, hogy milyen a viszonya Mesterházy Attilával. A volt pártelnök leszögezte: nincsen köztük ellentét. "Egy sor dolgot nem azonosan gondolunk, de velem senkinek nem kell megküzdenie" - hangsúlyozta. Hozzátette: nem épít zárt hálózatot, hatalmi alternatívát, de kiáll amellett, hogy a párt megérett az újjászületésre.

A politikus kijelentette, együtt kell tartani a pártot és hitelessé kell tenni, mert Magyarország jövője a progresszív baloldal jövőjén múlik. Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a győzelmet nem lehet véglegessé tenni, de a vereséget igen.

Álláspontja szerint a vereség után a legfontosabb feladat az, hogy stabilizálják a pártot, majd meg kell állítani az erodálódást és a pánikot, végül pedig új irányt kell adni. Akkor járnak el helyesen - tette hozzá -, ha meg tudják mutatni, hogy megértették a vereséget, képesek levonni a konzekvenciákat, és meg tudnak változni. Gyurcsány Ferenc kiemelte: nincs megújulás konfliktus nélkül, így beszélni kell a kudarc okairól is.

Verseny a Fidesszel


Kitért arra: nem az a megújulás, ha elküldik a vezetőket, mert nem leváltani kell tudni, hanem jobbra cserélni.

A volt kormányfőt - mint mondta - aggasztja, hogy úgy látszik: a pártban kevesen érzékelik, hogy elég mély problémák vannak. Ezzel összefüggésben kijelentette: nem kétséges, hogy hibázott több dologban, de ez nemcsak rá, hanem másokra is igaz, mégsem találkozott az övéhez hasonló erejű szembenézéssel.

Fontosnak nevezte, hogy a párt megbeszélje, mit képvisel, hogy mit jelent a baloldaliság, hogy mit gondolnak Magyarországról, azért is, hogy az MSZP ellenzékben ne legyen egysíkú a párt.

Beszélt arról is, hogy "gazemberségben" nem szabad a Fidesszel versenyezni, mert abban ők jobbak náluk. A pártfinanszírozással kapcsolatban ismét kritikát fogalmazott meg, és hangsúlyozta: ezt tisztességesen kell csinálni. Megjegyezte: az MSZP fennmaradása nem a pártirodák fenntartásán múlik, hanem az embereken.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy könyvet készít az általa írt több mint negyvenoldalas elemzésből és az ahhoz érkezett véleményekből, amely néhány hét múlva meg is jelenhet. Szavai szerint lesz még a keddihez hasonló találkozó, nyáron pedig bentlakásos szabadegyetemet is szerveznek.

A résztvevők többsége a Gyurcsány Ferenc által készített elemzés mellett szólalt fel, de számtalan kritika is elhangzott az elmúlt évekre vonatkozóan. Ezek közt szerepelt például a párt romapolitikája, a kormány rossz kommunikációja vagy a választási kampány. Néhány hozzászóló az MSZP elnökségét bírálta, mások Gyurcsány Ferenctől kértek volna egy kicsit több önkritikát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×