eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az MNB elnöke szerint nem omlik össze az eurozóna

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a görög válság ellenére nem omlik össze az eurozóna.Jóváhagyta a Görögországnak három év alatt nyújtandó 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet a Nemzetközi Valutaalap. Több száz járatot töröltek Európa-szerte az újabb izlandi hamufelhő miatt

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint több százmilliárd forintos költséget jelentene a devizaalapú hitelek átváltása forinthitelre. Simor András a Magyar Televízió, A szólás szabadsága című műsorában azt mondta: ez a költség az árfolyam-, illetve a kamatkülönbségből adódik, és nem tudni, hogy az állam, a bankok vagy a hitelfelvevők viselnék-e az átváltás veszteségeit. Az MNB elnöke szólt arról is, hogy Magyarországon olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely hihető a piacok, a finanszírozók és a befektetők számára, és ehhez - mint fogalmazott - a növekedést élénkítő, valamint a költségvetés hiányát folyamatosan csökkentő intézkedéseket kell hozni. Hozzátette: az MNB jelenlegi prognózisa szerint 2011-ben az infláció 3 százalék alá csökken, így nincs szükség szigorúbb monetáris politikára és erősebb árfolyamra. Simor András kérdésre válaszolva megismételte: alkotmányos kötelezettsége, hogy kitöltse 2013-ig érvényes hatéves mandátumát. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a görög válság ellenére nem omlik össze az eurozóna.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint áprilisban lassulhatott az infláció Magyarországon. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői úgy vélik, hogy a márciusi 5,9 százalék után áprilisban 5,7 százalékos lehet a pénzromlás mértéke. A BNP Paribas bankcsoport szerint 5,4 százalék lehet a múlt havi infláció. A cég londoni szakértői szerint a 6 százalékhoz közeli márciusi kiugrás egyszeri jelenség volt, amelyet elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése okozott. A Goldman Sachs 5,6 százalékos tizenkét havi inflációt vár áprilisra, míg az idei év egészére 4,8 százalékos átlagos, 2010 végére 4,1 százalékos éves inflációt jósol.

Kevesebb cég készül csoportos létszámleépítésre - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból. Az idén az első négy hónapban 87 vállalkozás jelentett be összesen mintegy 4.300 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítésre vonatkozó tervet a munkaügyi kirendeltségeknél, miközben az előző év azonos időszakában ennél jóval több, 257 bejelentés volt, amely csaknem 20 ezer dolgozót érintett. Az adatok szerint az idén a feldolgozóiparból érkezett a bejelentések több mint fele.

Katasztrófa sújtotta területté nyilváníttatná a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskát a település polgármestere. Köteles László az InfoRádióban azt mondta: a csütörtöki viharok százmilliós nagyságrendű kárt okoztak a faluban. A három méteresre duzzadt patak támfalakat, kerítéseket sodort el, és földcsuszamlásokat okozott. A polgármester nem lát esélyt arra, hogy a vis major alapból elvégezzék a helyreállításokat. Köteles László úgy véli, hogy hosszútávon egy záporvíztározó megépítése oldhatná meg a 300 lakosú zempléni település problémáját.

Jóváhagyta a Görögországnak három év alatt nyújtandó 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet a Nemzetközi Valutaalap. Az összeg része annak a 110 milliárd eurós keretnek, amelyet az eurózóna országai és az IMF együtt biztosítanak a fizetésképtelenség határára jutott Görögországnak. Közben az euró védelméről és megerősítéséről egyeztettek az uniós tagállamok pénzügyminiszterei Brüsszelben. Az értekezlet célja, hogy megnyugtassák a Görögországnak egy hete jóváhagyott, 110 milliárd eurós pénzügyi támogatással elégedetlen piacokat, illetve eloszlassák azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a válság más euróövezeti országokra is kiterjedhet. A pénzügyminiszterek egy mechanizmus kidolgozásáról is egyeztettek, amely révén szükség esetén azonnali segítség nyújtható a súlyos adósságproblémával küzdő uniós tagállamoknak.

Romániában a bér- és a nyugdíjak csökkentésével mérséklik a költségvetési kiadásokat. Erről a román kormány és a Nemzetközi Valutaalap képviselői állapodtak meg vasárnapi egyeztetésükön. Emil Boc miniszterelnök és Sebastian Vladescu pénzügyminiszter a tárgyalások után azt mondta: Traian Basescu államfő csütörtöki javaslatának megfelelően az állami alkalmazottak béralapját 25, a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyeket pedig 15 százalékkal csökkentik. A megszorítások nem érintik a fogyatékosok támogatását és a gyermekek után járó havi juttatást.

Nagy-Britanniában konkrét eredmények bejelentése nélkül ért véget az első egyeztetés a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták képviselői között a kormányzati együttműködés módjairól és feltételeiről. A tárgyalásokat hétfőn folytatják. A csütörtökön tartott brit parlamenti választások után a 13 éve ellenzékben politizáló konzervatívoké a legnagyobb alsóházi frakció, amely azonban ahhoz nem elég nagy létszámú, hogy a toryk önállóan többségi kormányt alakíthassanak. David Cameron konzervatív pártvezető ezért tárgyalási javaslatot tett a harmadik legnagyobb parlamenti erőt alkotó Liberális Demokratáknak.

Légi forgalmi korlátozásokat vezettek be Európa több országában is az újabb izlandi vulkáni hamufelhő miatt. A vulkánihamu-előrejelző központok szerint a felhő délkelet felé tart, így Horvátország, Csehország, Svájc és Ausztria, valamint Görögország fölött is megjelenik. Az Eurocontrol, a légi közlekedés európai szervezete Brüsszelben közölte: a hamufelhő miatt vasárnap is több száz járatot töröltek Európa-szerte, de Olaszországban, Spanyolországban és Németországban már megnyíltak a repterek. A Ferihegyi repülőtéren több járat nem indult el és érkezett meg az európai korlátozások miatt. Az izlandi vulkán április 14-én tört ki, majd a hamufelhő csaknem egy hétre teljesen megbénította az európai légi forgalmat.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×