eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Illés Zoltán lesz a környezetvédelem első számú felelőse

Államtitkárként Illés Zoltán felügyeli a környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet a következő kormányban. Négypontos javaslatot készített az Országgyűlés alakuló ülését megelőző egyeztetésekkel összefüggésben az MSZP. A tavaly meghirdetett stratégiai programok folytatását ígérte az akadémia elnöke.

Az eddiginél hatékonyabbnak tartja a Vidékfejlesztési Minisztériumon belül létrehozott új szerkezetet a környezet- és természetvédelem, valamint a vízügy irányítására jelölt Illés Zoltán. A leendő államtitkár az InfoRádióban azt mondta: nem tartja kritikának, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP is kifogásolta az önálló zöldtárca hiányát az új kormányzati struktúrában. Illés Zoltán hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy ezek a pártok is fontosnak tartják a jövőben helyettes államtitkárok felügyelete alá tartozó természetvédelmet, környezetvédelmet és vízügyet. Hozzátette: szakpolitikusként ő fogja majd össze ezt a három területet, és közvetlen kapcsolatot tart fenn Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel. Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy a területek vezetői önálló döntéseket hoznak például törvényjavaslatok előkészítéséről.

Megküldte az MSZP négypontos javaslatát az Országgyűlés alakuló ülését megelőző egyeztetésekkel összefüggésben a többi frakciónak a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. Mesterházy Attila azt mondta: módosítanák a házszabálynak a politikai vitanapok összehívásával és a vizsgálóbizottságok felállításával összefüggő részét, emellett azt javasolják, hogy az Országgyűlés a jövőben minden módosító indítványról szavazzon, hogy azok ne akadhassanak el a bizottságokban. Az MSZP frakcióvezetője hozzátette: a bizottsági struktúrában megtartanák az önálló foglalkoztatási és munkaügyi testületet, létrehoznának egy számvevőszéki bizottságot, és külön testület felügyelné a fenntartható fejlődés kérdéseit is. Az MSZP negyedik pontként azt kezdeményezte, hogy növeljék az Országgyűlés nyilvánosságát.

A tavaly kidolgozásra meghirdetett stratégiai programok folytatását ígérte a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a testület 180. közgyűlésének második napján. Pálinkás József emellett azt hangsúlyozta, hogy az Akadémiának intenzívebbé kell tennie a munkát a stratégiai programokban, és meg kell teremtenie a finanszírozásuk feltételeit.

Rendben lezajlottak a matematika írásbeli érettségik; az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten több mint 90 ezer, emelt szinten 2.686 diák tett vizsgát. A feladatok megoldására középszinten 180, emelt szinten 240 perc állt rendelkezésre. A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium matematika szakos igazgatója az InfoRádióban azt mondta: a tavalyinál kicsivel nehezebbek voltak a középszintű matematika érettségi feladatai. Somogyi László ugyanakkor hozzátette, hogy az elégségest így is nagyon könnyű volt megszerezni.

Magyar vállalkozások nyerték el döntő részben a Mercedes-Benz kecskeméti üzemének építési munkálatait, mellettük a gépkocsigyártási alapanyagok beszállítására már 17 magyar cég pályázott sikeresen - közölte a gyárépítési projekt vezetője. Frank Klein elmondta: a nem magyar székhellyel rendelkező társaságok is több mint 90 százalékban magyar alvállalkozókat bíztak meg az építési munkálatok elvégzésével. Hozzátette: várhatóan tíz beszállító jelenik meg a gyár ipari parkjában, további 35 letelepedésére pedig a közelben van lehetőség. A leendő gyárigazgató szólt arról is, hogy a Mercedes-Benz a térség legnagyobb munkaadójává szeretne válni, a 200 milliárd forintos beruházás 2.500 új munkahelyet teremt.

A marokkói zöld paprika importjának felfüggesztését, és az észak-afrikai országokból származó zöldség-gyümölcs termékek behozatalának korlátozását javasolja az Európai Uniónak Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő. A magyar politikus a mezőgazdasági bizottság brüsszeli ülésén felszólította John Dalli élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztost, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Glattfelder Béla azért fordult az Európai Bizottsághoz, mert áprilisban az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó mennyiségű növényvédőszer-maradványt találtak Magyarországon egy Marokkóból származó paprika-szállítmányban. Emlékeztetett arra, hogy a hexa-klór-benzol használatát, annak egészségügyi kockázatai miatt, Európában már betiltották.

Az egységes európai légtér mielőbbi megteremtését szorgalmazták az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei Brüsszelben. A tanácskozáson elsősorban arról egyeztettek, hogyan számolhatják fel mielőbb az érintett országok az izlandi vulkánkitörés miatt bevezetett európai légtérzár következményeit, illetve hogyan lehetne egy esetleges újabb vészhelyzetre felkészülni. Az egységes európai égbolt kezdeményezés lényege, hogy összehangolják a nemzeti légi irányítók tevékenységét, később megteremtsék a közös irányítást, így a repülőgépek rövidebb útvonalon juthatnának el céljukhoz, ami üzemanyag-megtakarítást és a környezetszennyezés csökkenését eredményezné.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×