INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Schlett István: Természetes, hogy az emberek tartanak a kétharmados többségtől

Infostart / InfoRádió
Természetes, hogy egy kormány kétharmados többségéhez kapcsolódnak félelmek, de egy erős hatalomnak előnyei is vannak - mondta Schlett István politológust az InfoRádió Aréna című műsorában. A politológus szerint egy jó kormányzat lavírozik a vágyai és a lehetőségei között.

A Fidesz  hathatósabb, mélyrehatóbb változásokat magában foglaló pozícióra számít, az ellenfél pedig fél és félelmet kelt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schlett István, aki szerint a politika természetes rendjének számít, hogy a politikus reményt és az ellenféltől való félelmet árul.

A politológus azonban hozzátette: a társadalomban kapcsolódhatnak félelmek a kétharmados többséget illetően, és ezek nem feltétlenül gerjesztett félelmek. A politikusoknak az életet befolyásoló hatalmuk van, ezért természetes, hogy a hatalomtól tartanak az emberek - vélekedett az egyetemi tanát.

A hatalom nem feltétlenül csak öncél lehet a politikus számára, hiszen a kormányzáshoz is szükség van hatalomra - fogalmazott Schlett István, aki szerint egy olyan erős hatalomnak, amely nem kényszerül alkukra, "mutyizásra", előnyei is vannak, ugyanúgy, ahogy a kormányzat kezét megkötő koalíció-kényszernek, a meggyőző többség hiányának is vannak hátrányai.

A bölcs kormányzás titka

A politológus szerint egy bölcs kormánynak olyan célokat kell kitűznie, amelyek megvalósításához rendelkezésre állnak a feltételek, például a társadalom támogatása.

Ha az új kabinet döntései társadalmi ellenállást váltanak ki, akkor Schlett István úgy véli, egy jó kormány szövetségeseket és olyan társadalmi csoportokat keres, akiktől megnyerheti a támogatást.  A bizalomból fakadva meggyőző, mértékletességet tanúsít, valamint lavíroz a vágyai és a lehetőségei között - fogalmazott a politológus.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Schlett István 1.
 


Schlett István 2.
 


A címlapról ajánljuk