eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma

Nézőpont Intézet: az egyéni képviselői győzelmek fontosabbak a Fidesznek a listásnál

A két héttel ezelőttinél jóval alacsonyabb választói aktivitásra és kétharmados Fidesz-győzelemre számít a Nézőpont Intézet vezető elemzője a parlamenti választások vasárnapi második fordulójában. Szabó Márk az InfoRádiónak elmondta, bár elképzelhető, hogy a Fidesz több országos listás mandátumot szerezne, ha elbukna néhány egyéni körzetet, de szerinte az egyéni választókerületi győzelem politikailag fontosabb a minél több mandátumnál.

A Fidesz-KDNP-nek reális esélye van a kétharmados többség megszerzésére az országgyűlési választások második fordulójában - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Szabó Márk kifejtette: a meglévő 206 mandátumhoz 52-t kell szerezni, és a még nyitott 57 körzetből 56-ban vezet a pártszövetség jelöltje. A fideszes politikusok 5-8 körzetben ki is kaphatnak a második fordulóban, mert így az első körben megkapott szavazatok a kompenzációs listára kerülnek, és onnan további, a kétharmadhoz elegendő számú mandátumot gyűjthet a párt.

Elképzelhető, hogy a Fidesz több országos listás mandátumot szerezne, ha elbukna néhány egyéni körzetet, de a vezető elemző szerint az egyéni választókerületi győzelem politikailag fontosabb.

Az eddigi tapasztalatok szerint, 2002-t kivéve, a második fordulóban alacsonyabb szokott lenni a választói részvétel - közölte Szabó Márk. Kiemelte: a fideszes és a szocialista szavazók motivációja is csökkenhetett az első fordulós eredményeket látva, ám a részvételi arányt növelheti, hogy még fontos választókerületekben nyitott a verseny.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×