eur:
392.88
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Mesterházy: ha kétharmada lesz a Fidesznek, akkor a többi politikai erő bábu lesz

Mesterházy Attila szerint, ha a demokraták azt szeretnék, hogy Orbán Viktor és a Fidesz túlhatalmának legyen ellensúlya a parlamentben, akkor szavazzanak a második fordulóban 53 helyen az MSZP-re, négy helyen pedig az LMP-re. Azt mondta: ha a Fidesznek kétharmada lesz a parlamentben, más politikai erők csak bábuk lehetnek. Lendvai Ildikó szerint többféle menetrendje lehet annak, hogy az MSZP miként végzi el a választások után az előtte álló feladatokat. Az MSZP elnöke beszámolt arról is, hogy új néven, logón még nem gondolkoztak, ez az ötlet a testületek előtt nem vetődött fel.

Az MSZP listavezetője az Országház épülete előtt, a Kossuth Lajos téren a "7 nap demokráciáért, 7 nap teljhatalom ellen" sorozat részeként tartott sajtótájékoztatót pénteken, amelyen részt vett az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó, Horváth Csaba főpolgármester-jelölt és több budapesti jelölt.

A szocialista politikusok mellé felállítottak négy "kirakati bábut", amelyek Mesterházy Attila szerint azt üzenik: ha a Fidesznek kétharmada lesz a parlamentben, akkor minden más politika erő, politikus bábuként viselkedhet, semmire nem lesz ráhatása, semmilyen saját javaslatot nem tud elfogadtatni az Országgyűlésben.

A listavezető szólt arról is, hogy szerinte Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi mondatai nem demokratikus felfogásáról vallanak. Ezek közül kiemelte, amikor a Fidesz elnöke - szavai szerint - arról beszélt, a köztársaság csak ruha a nemzet testén, hogy nem tiszteli az alkotmányt, és hogy lehet választási szabályokat sérteni, mert majd jönnek a jogászok, jogászkodnak kicsit, "oszt jó napot".

Ha a demokraták azt szeretnék, hogy a parlamentben legyen Orbán Viktor teljhatalmának kontrollja, akkor a második fordulóban azokat a pártokat támogassák, amelyek megállítják Orbán Viktor, amelyeknek lehetnek alternatív javaslatai egy-egy "orbáni" kezdeményezéssel szemben - közölte, hozzáfűzve, ez Magyarország érdeke.

Horváth Csaba arról beszélt, hogy Budapest a választások első fordulójában már bizonyította: nem akarja a Fidesz kétharmados teljhatalmát.

A demokrata budapesti szavazókat, akik nem értenek egyet azzal, hogy egy pártnak korlátlan hatalma legyen, arra kérte, menjenek el a második fordulóban szavazni, és szavazzanak az MSZP jelöltjeire.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint a Fidesz önkormányzatokkal kapcsolatos tervei azt mutatják, hogy a párt a budapestiek hagyományait, múltját akarja elrabolni, meg akarja törni azok lokálpatrióta erejét.

Lendvai: megújul az MSZP


Lendvai Ildikó szerint többféle menetrendje lehet annak, hogy az MSZP miként végzi el a választások után az előtte álló feladatokat, de a pártban senki nem gondolja úgy, hogy néhány személyi változással ki lehet pipálni a többi feladatot.

Az MSZP előtt álló feladatokról szólva kiemelte: meg kell hirdetni az új helyzetben egy új ellenzéki politikai stratégiát, meg kell újítani a pártnak saját szervezetét, működését egyebek mellett azért, hogy az MSZP sokkal több "nyitott vegyértékkel" rendelkezzen a nem szorosan vett baloldali, de a baloldal értékei iránt valamilyen érdeklődést mutató demokratikus választókörhöz.

A szervezeti működésnek szerinte olyannak kell lennie, amelyben az eddiginél sokkal nagyobb a teljesítménykényszer, sokkal erősebbek a "morális önvédelmi mechanizmusok", amelyek nem engedik a közelükbe azokat, "akik a politikából pénzt, vagy a pénzből politikai hatalmat akarnak csinálni".

Lendvai Ildikó aláhúzta: az értékelés, az ellenzéki programalkotás, a szervezeti megújítás nem mehet végbe személyi megújulás nélkül. Ezzel kapcsolatban leszögezte: a tisztújítás nem kötelező formaság, hanem azt szeretnék, hogy minél több tehetséges, jó teljesítményt nyújtó ember, "új arc" is bekerüljön az MSZP politikáját meghatározó testületekbe.

Az elnöki posztról való lemondását firtató kérdésre az válaszolta: az MSZP elnökét a kongresszus választja meg. Az elmúlt hét nap a demokráciáról és a választóról szólt, a következő napok szólnak majd arról, hogy az MSZP milyen belső feladatokat végez - szögezte le, hozzátéve: a párt előtt álló feladatok elvégzésének többfajta menetrendje lehetséges, és úgy szeretnének ezekről dönteni, hogy valamennyi feladatot a lehető leggyorsabban megoldják.

Az MSZP új nevét, logóját firtató kérdésre a pártelnök azt válaszolta: ezzel az ötlettel először egy napilap cikkében találkozott, ez még a testületek előtt nem vetődött fel, még nem kezdtek ezen gondolkozni. "Az MSZP vizuális megújításáról nem beszéltek még, az csak a ruha, előbb a ruhában lévő pártot kell megújítani a legjobb hagyományait tovább vive" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy szerinte az elmúlt két hét kampányát követően az 57 állva maradt egyéni választókerületből hányat tud megnyerni az MSZP, Lendvai Ildikó közölte, ezt most nem tudja megmondani; mint fogalmazott: "nem az volt a dolgunk, hogy jósolgassunk kávézaccból, vagy komoly adatok alapján".

Az MSZP feladata az elmúlt két hétben az volt, hogy a saját baloldali választóit az érintett körzetekben újból a szavazóurnához hívja, illetve, hogy megértesse a választókkal, többről van szó, mint az MSZP-ről - tette hozzá, hangsúlyozva: a választások első fordulójában eldőlt, hogy ki kormányoz, de hogy mik a pontos parlamenti arányok, lesz-e demokratikus ellensúly, az a második fordulóban fog eldőlni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×