INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Jól szereplő jobbikosok kieshetnek, rosszul szereplők bejutnak a Parlamentbe

InfoRádió / MTI
Több olyan jobbikos képviselő is bejut a Parlamentbe, akik bár egyénileg gyengén szerepeltek, a párt országos listáján azonban előkelő helyet kaptak. A választási rendszernek vesztesei is vannak a radikális pártban: két képviselőjelölt is 30% fölött teljesített egyéniben, listán viszont nem szerepelt, így számára hiábavaló volt a kampánymunka. Az elemzést a Nézőpont Intézet készítette

 Hacsak nem nyeri meg egyéni választókerületét, nem kerül be az Országgyűlésbe Császár József és Kisgergely András, az a két politikus, aki 30 százalék feletti szavazatarányával a legjobb eredményt érte el a Jobbik színeiben április 11-én - olvasható a Nézőpont intézet elemzésében.

Az intézet rámutat, hogy a tiszavasvári és az ózdi Jobbik-jelölt hiába szerepelt a párt országos átlagánál lényegesen jobban a választás első fordulójában, a területi és az országos listán elfoglalt kedvezőtlen helyük miatt nincs esélyük mandátumot szerezni.

Biztosan a parlamentbe jut viszont a párt budapesti eredményénél gyengébben végző politikusok közül Balczó Zoltán és Novák Előd alelnök, Dúró Dóra szóvivő, Szabó Gábor pártigazgató és Pörzse Sándor - írja a Nézőpont Intézet, hozzáfűzve: a fővárosban a Jobbik eleve az országosnál alacsonyabb szavazatarányt ért el.

Hegedűs Lórántné például csak ötödikként végzett belvárosi választókerületében, az országos listáról mégis mandátumot szerez, csakúgy, mint Nyikos László, az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke, akiről a Nézőpont Intézet megjegyzi: MSZMP-tag volt.

A vizsgálat alapján Békés megye kivételével mindenhol találni legalább egy olyan jobbikos képviselőjelöltet, aki a megyei és az országos átlagot is felülmúló teljesítménye ellenére nem jut mandátumhoz.

Számszerűsítve: Kelet-Magyarországon és Pest megyében 31 olyan Jobbik-jelölt van, aki nem kerül be a parlamentbe, holott jobb eredményt ért el, mint a párt a megyében vagy a helyi listavezető - olvasható az elemzésben.

A Nézőpont Intézet szerint a Jobbik kelet-magyarországi népszerűsége közrejátszott az egyéni jelöltek jó szereplésében, ez azonban nem zárja ki, hogy a párton belül feszültség alakuljon ki a mandátumok elosztása miatt.


A címlapról ajánljuk