eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gyurcsány: a választási vereség az egész magyar baloldali közélet kudarca

Gyurcsány Ferenc szerint a választási vereség nemcsak az MSZP, hanem a magyar baloldali közélet egészének a kudarca. A volt kormányfő kőbányai lakossági fórumán hangsúlyozta: a magyar baloldal megújításának az ügye nem egyenlő kevés számú személyi kérdés eldöntésével.

A szocialista politikus a Kőbányai Szabadidő Központban Arató Gergely és Simon Gábor képviselőjelöltekkel közösen tartott lakossági fórumot.

Gyurcsány Ferenc az összességében majdnem egyórás beszédében hangsúlyozta: az előttünk álló időszakban az MSZP-nek egy sor dolgot - egyebek között a családtámogatási és a nyugdíjrendszert - meg kell védenie, amihez erős, hatékony, és ütőképes baloldalra van szükség.

Úgy vélekedett: a baloldal nem az MSZP-é, hanem fordítva, ezért az ha a pártot a vereséget követően erősebbé, sikeresebbé akarják tenni, akkor az ehhez szükséges forrásokat nem az MSZP-n belül, hanem az egymilliós magyar baloldalon belül kell megtalálni.

Úgy látja: egyszeri szimbolikus képekkel nem sokra mennek, sokaknak fel kell tenni a kérdést, hogy mit kell másként csinálni a jövőben. Óva intenék mindenkit attól, hogy azt gondolja, a magyar baloldal megújításának az ügye egyenlő kevés számú személyi kérdés eldöntésével - fogalmazott.

A szocialista politikus fontosnak tartja a személyi kérdéseket, de véleménye szerint először válaszolniuk kell arra, kik ők, mit akarnak csinálni, hogyan akarnak működni és ha ezekről megegyeztünk, akkor az egyezséghez alkalmas vezetőt kell találni.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: húsz éve, az MSZP megalakulása óta sokszor volt már igény arra, hogy nézzenek szembe azzal, mi a jó és ami a rossza a pártban, de mindig jöttek fontosabb ügyek. Véleménye szerint kormányon amúgy sem lehet átalakítani a pártot, mert nem lehet egyszerre kétfelé küzdeni.

Hangsúlyozta: eljött az ideje annak, hogy alaposan végigbeszéljék nemcsak az MSZP-n belül, hanem a magyar baloldalon is, hogy miben nem volt igazuk, hol hibáztak, mik voltak az erényeik. Meg kell egyezni arról, hogyan tovább, egymásra vigyázva, egymás ellen nem rossz minőségű játékokat játszva, mert van ideje és talán lesz tere is a kemény politikai vitáknak - hangoztatta.

A szocialista politikus úgy látja ennek egy feltétele van: tisztességesnek, normálisak és egymás iránt szolidárisnak lenni. "Le lehet győzni egymást, de küzdelemnek fairnek, korrektnek kell lennie" - jelentette ki, hozzátéve: lesz erre idő a következő időszakban, és ezt nem szabad megspórolni.

Úgy látja: minél többet tudnak befektetni önmagukba, minél komolyabban veszik ezt a feladatukat, annál hamarabb fogják azt gondolni róluk, hogy MSZP újra kormányzóképes. Aki ezt az ügyet gyors szervezeti megoldásokkal le akarja zárni és nem akar teret adni a modern, demokratikus vitáknak, az most nem segít - szögezte le.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×