INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hazaérkezett valamennyi külképviseleti szavazóurna

InfoRádió / MTI
A határidő előtt két nappal hazaérkeztek mind a 86 külképviseletről a szavazóurnák az Országos Választási Központba (OVK)

A dobozokat szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a nap 24 órájában az OVK-nak helyet adó Önkormányzati Minisztérium budapesti, Roosevelt téri épületében.

Szombaton az amerikai kontinensen, másnap pedig valamennyi magyar külképviseleten rendben befejeződött az országgyűlési választás első fordulós szavazása. A külképviseleti voksoláson 6.851-en vettek részt, ez az előre "bejelentkezettek" (tehát akik a külképviseleti névjegyzékre vetették magukat) csaknem 78 százaléka volt.

A külképviseleti választási irodák vezetőinek legkésőbb csütörtök délutánig kellett volna Magyarországra érkezniük a voksokat tartalmazó urnákkal.

Az urnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) várhatóan csütörtök este bontja fel, és válogatja szét a 176 egyéni választókerületnek megfelelően. Az így csoportosított szavazási iratokat az OVB elnöke átadja az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnökének.

A külképviseleti szavazás sajátossága ugyanis az, hogy a voksokat nem számlálják össze a külképviseleteken, hanem hazahozzák azokat, és itthon "bekeverik" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének voksai közé. A törvény így biztosítja, hogy a külföldön leadott szavazatok titkosak maradjanak.

A címlapról ajánljuk