eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Civil bizottságot hozott létre a kormány - hírösszefoglaló

Civil bizottságot hoz létre a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött adatok feldolgozásának ellenőrzésére a kormány. A magyar gazdaság stagnálására számít az idén a GKI. Csütörtökön drágulnak az üzemanyagok.

Három fős, civil szakemberekből álló bizottságot kért fel a kormányfő a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mágnesszalagokon lévő adatok hiánytalan feldolgozásának ellenőrzésére és minősítésük felülvizsgálatára. Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarországnak joga van tisztán látni saját történelmét, múltját, önmagát, ezért kell lehetővé tenni a történészek számára, hogy megismerjék és feltárják az egykori állambiztonsági szolgálatok működésének minden részletét. A mágnesszalagokon a becslések szerint több mint 50 ezer hálózati személy neve, fedőneve, azonosító adatai és beszervezési dossziéjának száma szerepel. A bizottságot Kenedi János történész vezeti. Tagjai: Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa és Cseh Gergő Bendegúz levéltáros.

A magyar gazdaság stagnálására számít az idén a GKI. A gazdaságkutatónak az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint szerény növekedés a második félévben várható. A GKI emlékeztetett arra, hogy az ipar és az export már az első negyedévben bővült, a munkanélküliség, illetve a fogyasztás visszaesése viszont várhatóan most éri el csúcspontját. A prognózis alapján a második félévben már szerény növekedés lesz, és érdemben lassulni fog az infláció.

Bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője. Takács Szabolcs hangsúlyozta: a hétfői ünnep miatt a társaság csak csütörtöktől érvényesíti az áremelést. Az újabb drágulással a benzin átlagára új csúcsra, 337 forintra emelkedik, a gázolajé 312 forintra nő. A gazdasági portál elemzője szerint a változtatást az olajtermékek nemzetközi jegyzésárának emelkedése indokolja.

Felfüggeszti az alkalmi munkavállalásról szóló új törvényt kormányra kerülése esetén a Fidesz. Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Unió régi tagországai által alkalmazott törvényekre alapozva egy másik jogszabály megalkotását tervezik. A politikus szerint amelyik gazdálkodó betartja a mostani törvényt, az tönkremegy, mert 30 százalékos közteherrel egyetlen európai országban sem sújtják a mezőgazdasági alkalmi munkavállalást.

Összekapcsolná a foglalkoztatási helyzet megoldását a családtámogatási rendszer átalakításával, és folytatná a már megkezdett intézkedéseket az MSZP. A párt Munkaügyi és Foglalkoztatáspolitikai Tagozatának elnöke azt mondta: a következő ciklusban 4-5 százalékkal csökkentenék az élő munka terheit. Gúr Nándor szerint biztosítani kell, hogy minden családban legyen legalább egy kereső; a családtámogatási rendszert pedig úgy kell átalakítani, hogy három gyermek után adójóváírás alapján történjen a családi pótlék juttatása.

A Szonda Ipsos szerint a legnagyobb ellenzéki párt sikerét hozta az utóbbi hetek versengése a Fidesz és a Jobbik között. A közvélemény-kutató március 27-e és április 2-a között 1500 ember megkérdezésével készült felmérése alapján az összes választó körében 3, a biztos pártválasztók között 5 százalékponttal emelkedett a Fidesz támogatottsága. Závecz Tibor, a cég kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: a biztos pártválasztók körében a legnagyobb ellenzéki párt 62, az MSZP 20, a Jobbik 13 százalékon áll. Hozzátette: a nemzeti radikális párt népszerűségi mutatóinak hónapok óta tartó javulása megállt: március eleje óta a Jobbik a teljes lakosság körében 2, az elkötelezett szavazók között 4 százalékpontot veszített.

Sztrájkot tart a Mozdonyvezetők Szakszervezete szombaton a MÁV Trakció Zrt.-nél, ha legkésőbb pénteken nem jön létre megállapodás a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében - jelentette be az érdekképviselet. Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke elmondta: a munkabeszüntetést április 10-én 8 óra és 14 óra közötti időszakra hirdették meg.

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett, szlovák eredetű bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az üzletlánc jelezte: már levették a polcokról a kifogásolt, almát tartalmazó bébiételeket. Az illetékes hatóság tájékoztatása szerint a szlovák eredetű, OVKO márkájú bébi desszertben kismértékben kaptán nevű növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki. A vizsgálatok az alma málnával megnevezésű bébiétel szennyezettsége miatt kezdődtek, de a gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét visszahívták az ellenőrzés lezárultáig.

Gyanúsítottként hallgatta ki Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat SZDSZ-es alpolgármesterét egy vesztegetési ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. Keresztes Imre, a szervezet vezetője közölte: a nyomozás adatai szerint az alpolgármester egy közvetítő útján 18 millió forintot kért az üzlethelyiséget bérlő cégtől annak fejében, hogy frakciójuk támogassa az ingatlan értékesítését a társaságnak. Bajor Zoltán tagadta a vádakat, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×