INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Civil bizottság felügyeli az NBH-s mágnesszalagok adatainak feldolgozását

InfoRádió / MTI
Háromtagú civil bizottságot állít fel a kormány a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mágnesszalagokon lévő adatok hiánytalan feldolgozásának ellenőrzésére és minősítésük felülvizsgálatára - értesült a távirati iroda.

A távirati iroda információi szerint a miniszterelnök kedden jelenti be a kormány erről szóló döntését és kéri fel nyilvánosan is Kenedi János történészt a testület vezetésére.

Az érdemi munka megkezdésétől egyéves határidőt tűzött a kormány a nemzetbiztonsági szolgálatok és a most létrejövő bizottság számára a hálózati nyilvántartás levéltárba adására. Ezután csak azok az adatok maradhatnak a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, amelyek Magyarország biztonságának védelméhez most is elengedhetetlenül szükségesek.

Az MTI úgy tudja: a mostani felülvizsgálat során a bizottság tagjai - nemzetbiztonsági átvilágításukat követően - betekinthetnek majd az érintett iratokba, és javaslatot tehetnek a nyilvántartásban található adatok minősítésének felülvizsgálatára.

Idén év elejére készültek el informatikai szakemberek a 18 mágnesszalagon található adatok átmentésével. A mágnesszalagokon található hálózati nyilvántartás több tízezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát, valamint egy, a számítógépes nyilvántartás során alkalmazott kódszámát tartalmazza.

A címlapról ajánljuk