eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Országszerte istentiszteleteket, miséket tartottak húsvét vasárnapján - hírösszefoglaló

Miséket, istentiszteleteket tartottak országszerte húsvét vasárnapján. Szellemi és erkölcsi megtérést sürgetett Húsvét vasárnapi miséjén a pápa. Rendben zajlott le a hétvégén az országgyűlési választások első fordulója a külföldi magyar képviseleteken

Húsvéti miséket és istentiszteleteket tartottak ma országszerte a történelmi keresztény egyházak vezetői. A templomokban húsvét vasárnapján Krisztus feltámadásáról emlékeznek meg. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a fővárosi Szent István-bazilikában az emberiség hivatásáról: a szeretetről és viszontszeretetről beszélt. A bíboros emlékeztetett arra, hogy a természeti csapások, a járványok, a háborúk, a társadalmi bajok, a gyűlölködés és az önzés ellenére Isten mindig segít az embereken a saját igyekezetük és szeretetük által. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében azt mondta: húsvét ünnepén az Isten olyan életjelet adott magáról, amely alapjaiban változtatta meg a hívők életét. Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a győri Öregtemplomban úgy fogalmazott: a hívőknek akkor is tanúságot kell tenniük Jézus Krisztus mellett, ha napjainkban minden ellenük dolgozik.

Húsvét az emberiség valódi megmenekülése - mondta Urbi et orbi - a városnak és a világnak szóló üzenetében a pápa. XVI. Benedek arról beszélt, hogy ma is szüksége van az emberiségnek a lelki- és erkölcsi megtérésre. A katolikus egyházfő egyúttal aggodalmát fejezte ki azért az üldöztetésért, amelyet keresztények szenvednek el hitükért a többi között Pakisztánban. XVI. Benedek a feltámadás napján a Szent Péter téri szabadtéri ünnepi misén hatalmas tömeg előtt mondta el hagyományos húsvéti apostoli áldását. A pápa számos nyelven köztük magyarul a "Krisztus feltámadott, Alleluja" szavakkal köszöntötte a hívőket.

Jeruzsálemben együtt ünnepeltek a katolikus és az ortodox vallási közösségek, miután ebben az évben ugyan arra a napra esik a Húsvét. A Szent Sír templomon hat rítus: a római katolikus, a görögkeleti, az örmény, a kopt, a szír és az etióp egyház hívei osztoznak. A hagyomány szerint ott zajlottak le Krisztus passiójának utolsó epizódjai, a keresztre feszítés, a sírba tétel és a feltámadás. Az ünnepséget a lehető legalaposabban megszervezték, nehogy a különféle csoportok között súrlódások támadjanak.

Moszkvában a politikai vezetők is részt vettek az ortodox pátriárka húsvéti istentiszteletén. A Megváltó Krisztus templomban mintegy 5 ezer hívő jelent meg. Szombat éjfél körül Kirill pátriárka vezetésével megtartották az ünnepi körmenetet, és ezután kezdetét vette az ünnepi liturgia. Ezen János evangéliumából olvastak fel 16 nyelven, ezzel is hangsúlyozva a keresztény világ egységét. Az ortodox hívők 40 napig ünneplik a húsvétot, egészen Krisztus mennybemeneteléig, vagyis május 13-áig. Az idén ez az ünnep is egybeesik a katolikus és az ortodox hívők számára.

Rendben zajlott le a hétvégén az országgyűlési választások első fordulója a külföldi magyar képviseleteken. A voksolást azért kellett egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezzenek. Szombaton az amerikai kontinens államaiban választottak, vasárnap a többi országban. A külföldi választási szándékát bejelentő csaknem 9 ezer magyar közül a legtöbben Londonban kívántak élni szavazati jogukkal. A nagykövetség tájékoztatása szerint a jelentkező 2043 magyar állampolgár közül 1527 jelent meg. Szombaton az amerikai kontinensen a legtöbben, 422-en New Yorkban jelentkeztek a szavazásra, közülük 358-an jelentek meg és adták le voksukat. A külképviseleteken a hétvégén összesen 8807 magyar állampolgár szavazhatott 86 nagykövetségen. A külképviseleti voksolásra csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küldött választási megfigyelőket. A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.

Bagdadban 32-en meghaltak, 185-en megsebesültek 3 öngyilkos merényletben. A legnagyobb erejű robbanás az iraki főváros központjában, Irán nagykövetsége előtt történt. Pár perccel korábban két másik detonáció is volt a nyugati Manszúr negyedben lévő német és egyiptomi nagykövetség környékén. Kora reggel 2 aknagránát csapódott be a számos kormányzati intézménynek és az amerikai nagykövetségnek otthont adó, szigorúan őrzött zöld zóna területére. Később 5 rendőr és 5 civil sebesült meg egy út mentén elrejtett pokolgép robbanásában. Az iráni nagykövetség ellen nem először követtek el merényletet. Tavaly decemberben egy közeli parkolóban robbantottak fel bombát, 7 hónappal korábban pedig fegyveresek a nagykövetség 3 alkalmazottját szállító autóra lőttek rá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×