eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mit változtatnának az adózásban a pártok?

Egymástól eltérő adóreform elképzelésekkel állnak rajthoz a pártok az áprilisi országgyűlési választáson. A legtöbb párt a munkára rakódó közterheket csökkentené, egyesek a forgalmi adók szintjét is mérsékelnék, mások pedig éppen a fogyasztási és a környezetterhelési adókat növelnék.

Adózási kérdésekben a legkevésbé konkrét elképzelésekkel a Fidesz állt elő választási programjában, azonban több nyilvános eseményen már beszéltek terveikről. A párt annyit tett közzé a Nemzeti ügyek politikája című dokumentumban, hogy a magyar vállalkozások versenyképességének fellendítése érdekében alacsonyabb adókulcsokra és egyszerűbb adórendszerre van szükség.

Számok nélkül adócsökkentésről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt is a VOSZ március 8-ai fórumán. A pártelnök akkor azt mondta, a vállalkozások adóterheit 4 év alatt, a lakosságét 6 év alatt a régiós versenytársaink szintjére, majd valamivel az alá csökkenti a Fidesz.

A portfolio.hu idézi a gazdasági tárca várományosának, Matolcsy Györgynek a szavait, aki szerint 2010-ben már nincsen idő jelentős adócsökkentésre, azonban 2011-től három éven át jelentős adómérséklést hajthat végre egy Fidesz-kormány. Matolcsy szerint a "radikális adócsökkentést", és az elérni kívánt célokat a legjobban a családi adózás bevezetése segíti elő.

A Magyar Szocialista Párt lényegében meg kíván maradni a jelenlegi adórendszer keretei között. Mesterházy Attila listavezető a köztelevízióban is beszélt ennek a folytatásáról, kiemelve, hogy a munkavállalók járulékterheit évi 1 százalékkal, azaz összesen 4 százalékkal kívánják csökkenteni a következő 4 évben.

Az MSZP programjában a bruttó 15 millió forint feletti jövedelmekre egy harmadik, bruttó bérre vetítve 50 százalékos adókulcs szerepel. A jövő év elejétől újra adómentessé tenné a párt a cafeteria elemek közül a melegétkezési-utalványt (havi 12 ezer forintig) és az üdülési csekket (évente a minimálbér erejéig), majd a későbbiekben pedig a helyi utazási bérletet is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elsősorban a munkát terhelő adókat csökkentené. A párt kitart a sávos adózás mellett, és a rendszer progresszivitását tovább növelné, a sávhatárok jelentős megemelésével együtt. Egy átlagos bérjövedelemmel rendelkező háromgyermekes családot nem terhelne jövedelemadó.

Ezeken kívül a radikális változtatást ígérő párt a 200 millió forint összbevételt el nem érő vállalkozások és tulajdonosaik számára olyan társasági nyereségadót, valamint osztalékadót állapítana meg, amelyek együttesen 30 százalékos adóterhelést tennének ki.

A Lehet Más a Politika egy bevételsemleges adóátrendezést javasol. A párt csökkentené a képzetlen rétegek (alacsonyabb jövedelműek) bérterheit. A szuperbruttósított szja-struktúrát megtartaná a párt, és havi 100 ezer forint jövedelemig 0 százalékos szja-kulcsot ígér.

A Magyar Demokrata Fórum az adózók körének szélesítésével és a jelenleg sokat fizetők terheinek mérséklésével kampányol. Ha lesz rá lehetősége, az MDF első lépésként a minimálbér adómentességét szünteti meg, és 10 százalékos adókulcsot vet ki rá, az adójóváírási rendszert és a szuperbruttósítást pedig megszünteti.

Hosszabb időtávon a párt az áfánál két kulcsot, egy 20 százalékos normál és egy 10 százalékos kedvezményes kulcsot ígér. Az MDF ígérete szerint bevezetné az ingatlanadót, azonban más technikával és sokkal szélesebb körben, mint ahogy azt a jelenlegi kormány próbálta megvalósítani. A Demokrata Fórum az ingatlanok helyi adóztatásában gondolkodik, és minden ingatlant (a termőföldet is) adókötelessé tenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×