eur:
389.52
usd:
362.46
bux:
68632.31
2024. május 8. szerda Mihály

Eltűnik a politikából a megélhetési politikusok "keresztapja"

Csapody Miklós kedd este bejelentette: kilép az MDF-ből. Honlapját "lekapcsolta", nyilatkozata szerint egyelőre nem kíván közreműködni a magyar politikai életben. Az MDF képviselőjére sokan úgy emlékeznek, mint a "megélhetési politikus" kifejezés megalkotójára. Összeállításunkban felelevenítjük, mennyiben járult hozzá Csapody Miklós az elmúlt évek eseményeihez.

Csapody Miklós pályájának ívéről sokat elárul a két legutóbbi választáson elért eredménye. Az MDF politikusának 2006-ban csak listáról sikerült bekerülnie az Országgyűlésbe, pedig a korábbi négy választáskor minden esetben egyéni jelöltként diadalmaskodott Budapest XI. kerületében (15. választókerület).

A sorvadás jelei: 2006 és 2008

A korábban még az MDF számára igen nehéz időkben is egyéni mandátumot szerző Csapody választási eredményén 2006-ra már komolyan kezdtek megmutatkozni pártja sorvadásának jelei. Az első fordulóban a 4. helyen végzett (10,92 százalék), messze elmaradva az első helyet megszerző Deák András (Fidesz-KDNP, 43,23 százalék) és a szocialista Szabó Vilmos (31,57 százalék) mögött. Az SZDSZ színeiben induló Lakos Imre az első fordulóban 11,27 százalékot szerzett.

Az egyéni mandátumot Deák András nyerte meg a második fordulóban (52,37 százalék). Szabó Vilmost a megjelentek 47,63 százaléka támogatta.

A 2002-es választáson Csapody a Fidesz-MDF együttműködés keretében szerzett egyéni mandátumot.

Fidesz-ellenesség

A 2006-os választásokon az MDF stratégiájának egyik fő eleme a Fidesz-ellenesség volt. A kampány hajrájában éppen Csapody Miklós intézett éles támadást korábbi segítője, a Fidesz ellen.

A határon túli magyarok esetleges választójoga körül kialakuló politikai vitában az MDF Csapody nyilatkozatával állt az MSZP és az SZDSZ oldalára. A nyilatkozatban egyebek mellett ez volt olvasható: "Az MDF a kettős állampolgárságot sohasem cinikus hatalomtechnikai okokból támogatta, szavazatszerzési céllal, hanem mindig az elemi nemzeti szolidaritás jegyében".

Csapody Miklós azt is hangsúlyozta, hogy "a Magyar Demokrata Fórum nem tűri, hogy magyart és magyart - szavazatuk miatt - bárki szembeállítson egymással."

Az MDF, és pártjával együtt Csapody 2010-esélyeiről még többet árult el a 15. választókerületben 2008. februárjában megtartott időközi választás, amelyre Deák András 2007-ben bekövetkezett halála miatt volt szükség. Csapody Miklós az első fordulóban 9,7 százalékot szerzett, a másodikban viszont csak 6,3 százalékot. (Az összes jelölt elindulhatott újra a második körben, mivel az első fordulóban az alacsony részvétel miatt a voksolás nem érte el az érvényességi küszöböt.)

Mindkét fordulót Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) nyerte. A második forduló eredménye: Rétvári Bence (71,1 százalék), Lakos Imre (MSZP-SZDSZ, 20,2 százalék), Csapody Miklós (6,3 százalék), Fenyvessy Zoltán (MIÉP, 2,4 százalék).

Csapody újra próbálkozott

Érdekesség, hogy az MDF - és Csapody Miklós - 2008-ban, közvetlenül a választás előtt újra megpróbálkozott azzal, ami már 2006-ban sem jött be. Az MDF nevében Csapody Miklós ismét nekiment a Fidesznek, jelesül a párt népszavazási kampányát vezető Tarlós Istvánnak. Az időközi választás első fordulójára 2008. január 27-én került sor.

Orbán Viktor Fidesz-elnöknek írt levelében 2008. január 23-án Csapody Miklós így fogalmaz: "Az MDF károsnak és ellentmondásosnak tartja, hogy a Fidesz népszavazási kampányát olyan személy vezesse, aki a hagyományos konzervatív értékeket tagadva, újra és újra antikapitalista, tőke- és piacellenes megnyilvánulásokat tesz. Ön nem tarja ellentmondásosnak, hogy miközben a Fidesz Erős Magyarország programja alapvetően konzervatív értékeket és célokat rögzít, Tarlós István lépten-nyomon antikapitalista, piacellenes megnyilvánulásokat tesz? Miért? Nem gondolja, hogy az Ön kampányfőnöke túszul ejtette a Fidesz konzervatív gondolatait, és így folyton-folyvást az Erős Magyarország ellen kampányol?"

Mit látott Dávid Ibolya?

Csapody a fentieket még megtoldotta a 2008. január 27-i első forduló utáni nyilatkozatával, amelyben az alacsony részvétel miatt a kormányzó MSZP mellett az ellenzéki Fideszt is felelőssé tette. Az MDF-es politikus szerint "az a magyarázata az alacsony részvételnek, hogy a két nagy párt gyakorlatilag csődöt mondott a populista politikával".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke mindezt az alábbi nyilatkozattal színesítette: "A vasárnapi újbudai időközi választáson bebizonyosodott, hogy három pólusúvá vált a magyar politikai paletta. Létezik a Fidesz körüli politikai tömb, az MSZP körüli tömb és van a Magyar Demokrata Fórum."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban

Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban

A Datahouse adatai alapján az idei első negyedévben jelentősen növekedett a hazai használtautó-piac. 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75.400 használt autót adtak el. Ez 13%-kal nagyobb használtautó-értékesítési volument jelent, mint az előző év azonos időszakában. Szakértők szerint a következő hónapokban további ugrás várható, aminek egyrészt a magánvásárlók rég látott aktivitása, másrészt a kedvezőbb hitelkörnyezet és a tavalyinál alacsonyabb kamatszint is megágyazhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×