eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tölgyessy: A Jobbik a nyugati világ egyik legerősebb rendszertagadó pártja lehet

Az SZDSZ már eltűnt, az MSZP középpártként folytathatja, ez teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amely 1994 óta a szocialista-szabad demokrata koalíció ellenpontjaként létezik, most viszont az egyetlen akcióképes és hiteles erő, a Jobbik lehet a legerősebb ellenzéke. Megvan a veszélye annak is, hogy jobb- és baloldal helyett kelet-európai módra a nyugatosok és a nemzetiek állnak majd egymással szemben, ami, veszélyes is lehet, ennek ellenére Tölgyessy Péter nem lenne megijedve a Jobbik áttörésétől.

Lassan célegyenesbe fordul a pártok kopogtatócédula-gyűjtési akciója, és a hivatalos adatokból az látszik, hogy a Jobbik nem veszített abból a lendületből, amelyet az európai parlamenti választási szereplés után magára szedett, az ajánlószelvény-gyűjtésben még a szocialistákat is előzik - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban.

Rejtőzködő szavazók

A vasárnap esti adatok szerint a Jobbik százhatvannégy helyen már leadta a céduláit, azaz kilencven százalékban megvannak a jelöltjei, és ehhez nagyon sok helyen elég volt két-három nap, ami mindenekelőtt a nagyon lelkes, nagyon elkötelezett és szervezett aktivistáknak volt köszönhető - mondja Tölgyessy Péter. Egy nemrégiben megjelent Medián-felmérés szerint a párt nagyon sokat javult a korábbi mérésekhez képest, három százalékponttal van csak lemaradva a szocialistáktól, a közvélemény-kutatásokkal azonban nagyon vigyázni kell egy Jobbik típusú pártnál, nagyon könnyen lehet, hogy jóval több szavazója van, mint amit vélnek. Ez igaz lehet az MSZP-re is, ám ma ott tartunk, hogy a Jobbik megelőzheti a szocialistákat, és a nyugati világ egyik legerősebb rendszertagadó pártja lesz - teszi hozzá az alkotmányjogász.

A csalódott harmincasok

A Jobbik igen nagy tekintetben még mindig regionális párt, az EP-választáson Nyugat-Magyarország aprófalvaiban, egyes városaiban, hat-tíz százalékot szerzett, míg Északkelet-Magyarország régi iparvidékein egyes helyeken harminc százalék fölé is szaladt, és mindenütt megelőzte a szocialistákat. A számok ugyanezt mutatják most is, és bár úgy tűnik, mindenütt erősödött valamit, ebben a régióban vagy háromszor erősebb, mint másutt. Ez egyébként egy régi hagyomány Magyarországon: 1939-ben a rendszertagadó nyilaskeresztes párt, 1945-ben a kommunista párt ugyanezeken a helyeken szerepelt a legjobban az országban - emlékeztet Tölgyessy. Az is egyértelmű, hogy a Jobbik szavazóinak nagy része a rendszerváltás idején felnőtt, és abban hatalmasat csalódott harmincasok generációjából kerül ki, ami nagyon kemény kritikája az új, szabad demokratikus piaci Magyarországnak. A Jobbik átfogja az egész társadalmat, nem lehet azt mondani, hogy az alulról jöttek, az elkeseredettek pártja. Jelöltjei kifejezetten magas státusúak, sokan már a MIÉP színeiben is próbálkoztak, sokan egykori egyetemi diákvezetők közöttük, mint ahogy az is egyértelmű, hogy az utcai megmozdulások hőseiből nem lett Jobbik-jelölt.

A baloldal büntetése

A Jobbik nyelvezete, szimbólumai, mondanivalója erős folytonosságot mutat ugyan a hagyományos magyar radikális, a két világháború közötti jobboldal nyelvével, de egyértelmű, hogy nem egy nagyra nőtt MIÉP. Ott, ahol az a legerősebb volt, a budai zöldövezetekben, nem is érte el azt az eredményt az EP-választásokon, miközben pedig országosan áttört. Tölgyessy Péter szerint a Jobbik sikerét egyértelműen a rendszerváltás kudarca, különösen pedig az utolsó négy-öt év nagy leszakadása, politikai kiúttalansága magyarázza: a Fidesz beszélt ugyan, de nem érte el céljait, emiatt pedig a közönség egy része a még nagyobb radikalizmus felé fordul. A Jobbik nyelve előtt Orbán Viktor és a jobboldali sajtó nyitotta ki ugyan az ajtót, ám akiket megszerzett szavazóinak, azok részint a fiatalok, nagyrészt pedig a szocialisták szavazói. Pedig Orbán Viktor nagyon sokat tett azért, hogy a szocialisták szavazókat megnyerje, Pozsgay Imrét, Szűrös Mátyást is folyamatosan szerepeltette, mégsem tudott áttörni, miközben a Jobbiknak ez a szocialisták legrégebbi, legjobb választókerületeinek egy részében sikerült. Teljesen egyértelmű, hogy a nagyon elkeseredett, a kormányzati alkalmatlanságot, korrupciót látó, a környező országokhoz leszakadást érző szavazó a Jobbikkal bünteti a baloldalt. És ebben a szavazóközönségben olyan düh van, hogy nem is érzi szélsőségesnek, durván radikálisnak a Jobbikot, az ennek a dühnek a kifejezése.

Az elmúlt húsz év teljes tagadása

A Jobbik nagyon sok tekintetben más, mint a hasonló nyugat-európai pártok - mondja Tölgyessy Péter. Itt is megvan ugyan a cigány-, az idegen-, a bevándorlás-ellenesség, de a Jobbik minden társadalmi kérdésre próbál valami választ adni, mondanivalójának lényege pedig az elmúlt húsz év, a létező magyar kapitalizmus teljes tagadása, és a megváltás, a szebb jövő ígérete. Programja alapján egyébként a Jobbik egyáltalán nem brutálisan radikális, sőt egy csomó ésszerű javaslata van, olyasmik mondjuk, hogy építsen például az ország több bérlakást, az egész üzenete ugyanakkor egy központú: nagyon nagy baj van Magyarországon, és nagyon nagy váltás kellene. A cigánykérdés nem döntő, de egy fontos eleme ennek a programnak - véli Tölgyessy. A leírt szövegben nehéz kifejezett nyílt rasszizmust találni, a megszólalásokban azonban jócskán akad ilyesmi, ez pedig nagyon sok embernek nagyon tetszik. Ez a területet ugyanis a baloldal tabuvá tette, miközben a magyar társadalom igen nagy része magát érzi áldozatnak, megtámadottnak, a Jobbik pedig most kimondja, amit sokáig nem lehetett: cigánybűnözésről, a munkátlan élet folytathatatlanságáról beszél, ám mindezt beleköti egy totális rendszerellenességbe, és ez a döntő mondanivaló. A Jobbik ugyanis azt mondja, hogy a következő választások egy népszavazás lesz a régi elit leváltásáról, az elmúlt húsz évről, a politikai elit bűneit pedig most meg lehet torolni, akár szegfűsek, akár narancsosak. És rengeteg ember szívesen hallja, hogy nem ő a hibás, hanem ezek a gyalázatos politikusok, akiket ha elkergetünk, minden jobb lesz. A Jobbik azt mondja, az összes párt vele szemben áll, a Fidesz is, ezek mind-mind a globalizáció oldalán lévő pártok, mindegyik liberális a maga nemében, a nemzeti érdeket pedig egyedül ő képviselheti, a nemzeti oldalt egyedül ő védi meg.
Mindent eltörölni

A Jobbik csak ugyanazt teszi, mint a többi párt: a részletekről igyekszik nem beszélni, vagy homályban hagyni azokat, sokszor pedig kifejezetten óvatos - emeli ki Tölgyessy Péter. Nem kategorikusan radikális, nem akarja kivezetni Magyarországot a NATO-ból, az Európai Unióból, nem veti fel az adósságszolgáltatás megtagadását, csak újratárgyalni próbálja ezeket, és ott sem erősen szerepel ez a tétel. De a közönséghez nem is ez a mondanivaló jut el igazán, hanem az, hogy itt valami megváltásszerű fordulat jöhet, és olyan nagy a baj, hogy ez rengeteg magyar fantáziáját megragadta. A Jobbikból sugárzik az erő és a lendület, a hit a saját küldetésben, míg az összes többi pártnál ezt nem érezni. A Jobbik egyik alapvető titka, és azért lehet ilyen erős, mert valódi érzelemmel teli közösséget és reményt ad sok százezer magyarnak, ugyanakkor ezen az alapon kormányozni egészen biztosan nem lehet sikeresen Magyarországon.

A hiteles ellenzék

Az ellenzékben ígért csodatétel ugyanakkor nagyon sok magyar számára hihetőbb, mint a fáradságos erőfeszítés, és előfordulhat, hogy a Jobbik megelőzi a szocialistákat, annak azonban nincs jele, hogy egyéni kerületek sokaságában letaszíthatná a Fideszt az első helyről - számol Tölgyessy. Az egyéni kerületi rendszer ugyanis nagyon nem kedvez a Jobbiknak, mert ott a most kialakuló pártszerkezetben nem húsz vagy harminc, hanem negyven százalék körüli eredmény kell majd a győzelemhez. A Fidesz ezért valószínűleg egyetlen kerületben sem szorul majd a szocialisták támogatására, mert a szocialisták maradnak le, és tőlük veszi el ezekben a körzetekben a leginkább a Jobbik a szavazatokat. Az már életszerűbb változat - teszi hozzá -, hogy van egy-két választókerület, például Angyalföld, ahol, ha a Jobbik visszalép, biztosabb a Fidesz mandátumszerzése, mert egyébként a szocialisták ezt a mandátumot megszerezhetik. Tölgyessy szerint egyébként nem is az a kérdés, hogy hányadik lesz a Jobbik, hanem az, hogy a következő parlamentben ki lesz a hihető, hiteles ellenzék. Az alkotmányjogász pedig úgy látja, hogy helyezéstől függetlenül ez a radikális párt lesz, mert az tűnik - legalábbis az első két évre - az egyedül akcióképes komoly politikai erőnek, amiben hit, erő egyszerre jelentkezik. Az biztos, hogy a szocialistákba mindenki belerúg majd, és nekik nagyon nehéz lesz ilyen szervezeti keretek között visszaszerezni a hitelüket, hiszen a frakciójukban alapvetően volt miniszterek, államtitkárok ücsörögnek majd.

Pergőtűz a Fideszre

Tölgyessy azzal számol, hogy a Jobbik ellenzékből szinte azonnal rázúdul majd a Fideszre. A kormányra kerülő Orbán Viktornak ugyanis eleget kell tennie a külföldi befektetők elvárásainak és a világgazdasági realitásoknak, emiatt a Jobbik rögtön pergőtűz alá vonja, nagyrészt éppen azon minták alapján, amiket Orbán Viktor alkalmazott nem olyan régen Gyurcsány Ferenccel szemben. Számon fogja kérni a Fidesz sokat hangoztatott magyar megoldását, a magyar szempontok figyelembe vételét, és állandóan ott lesz, hogy felügyelje ezt. Az az ember gyanúja, hogy a Fidesz meglévő közönségének akár egyharmadára is vonzást gyakorolhat a Jobbik - fogalmaz Tölgyessy, aki szerint a leendő kormányzó párt ezt már most tudja, és hatalmasakat üt majd vissza a Jobbiknak. Várhatóan megpróbálja feltárni, hogy kik finanszírozzák bel- és külföldön, és ahol csak lehet, megpróbál nagy csapásokat mérni a nagy riválisra. Eközben a Jobbik igyekszik válaszútra kényszeríteni a jobboldali véleményformálókat: a korábbi véleményükkel fogja őket szembesíteni és azt sugallja: a hatalmat, az udvari véleményformálói szerepet választjátok, vagy az igazságot.

Gyökeres változások jöhetnek

Az alkotmányjogász úgy ítéli meg, hogy a Jobbik nemcsak a Fideszt, hanem az egész politikai struktúrát, gondolkodást átalakíthatja. A pártszerkezet egyik alappillérének számító SZDSZ lényegében már eltűnt, az MSZP pedig kiesik a váltópárti szerepből, és középpártként kerül majd be a következő parlamentbe. Mindez teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amelynek egész politizálása 1994 óta arra épül, hogy a szocialista-szabaddemokrata koalíció ellenpontjaként létezik, és a szocialisták lépései, bűnei igazolják a lépéseit. Ám ha megszűnik ez az igazolás, a Fidesz teljesen új helyzetbe kerül, és nagy kérdés, hogy tud erre reagálni. Az is világos, hogy az egész politikai szerkezet gyökeresen megváltozhat. Eddig úgy tűnt, Magyarországon a nyugat-európai jobb- és baloldal áll szemben egymással, most azonban félő, hogy ez a szemben állás kelet-európai lesz: egyik oldalon lesznek a nyugatosok, a másik oldalon a nemzetiek, ha pedig ez tartóssá válik, az nagyon veszélyes lehet. Tölgyessy ennek ellenére nem lenne megijedve a Jobbik áttörésétől. Azt mondja, kétpártrendszerünk annyira rettenetes volt az utóbbi években, és olyan károkat okozott, hogy tulajdonképpen jó, ha ezt félrelöki a Jobbik. Szerinte ez pedig akár egy óriási lehetőség is lehet a magyar társadalom számára: új szereplők, új szervezetek, új gondolatok jelenhetnek meg, ha pedig ez sikerül, a Jobbik kihívása még jóra is fordulhat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×