eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fidesz: a kormány képtelen úrrá lenni a gazdasági helyzeten

A Fidesz szerint a gazdaság most nyilvánosságra került, "riasztó adatai" azt mutatják, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten: a gazdasági válság kezelése helyett annak mélyítése zajlik.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a "riasztó adatok" között említette a munkanélküliség magas mértékét, valamint a kiskereskedelmi forgalom csökkenését, amely - mint mondta - azt jelenti, hogy a fogyasztás tovább esik, pedig annak növekedése elengedhetetlen feltétele a gazdasági növekedés beindulásának.

Emellett a lakásépítések területén is évtizedes negatív rekord dőlt meg, hiszen 11 éve nem épült annyira kevés lakás Magyarországon, mint most - emelte ki a politikus.

Az állástalanok számával kapcsolatban Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a helyzet súlyos, hiszen 14 éves negatív rekordot döntött a közelmúltban a munkanélküliség, és ráadásul az ország legrosszabb helyzetben lévő térségében, Északkelet-Magyarországon egy év alatt 22 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma.

A munkanélküliség mértéke folyamatosan nő, a kormány viszont ezt "jól láthatóan" képtelen megállítani - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ahhoz, hogy az említett kedvezőtlen folyamatok megálljanak és megforduljanak, politikai változásra, új gazdaságpolitikára van szükség. A Fidesz a munka, az otthon, a család, az egészség és a biztonság értékeire fogja alapozni kormányzását, amelyben nemzeti ügynek tekinti a gazdaság talpra állítását és a munkahelyek megvédését is - összegezte.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, hogy a használatba vett lakások száma 11,3, az új engedélyeké 35,3 százalékkal volt kevesebb tavaly, mint egy évvel korábban, de a második félévi visszaesés ennél is erőteljesebb volt: a használatba vett lakások száma a 2008. második félévinek csak a háromnegyedét tette ki, az új lakásépítési engedélyeké pedig valamivel több mint a felét.

A KSH szerdán tájékoztatott arról is, hogy decemberben sem szakadt meg a kiskereskedelmi eladások 2007 eleje óta tartó csökkenése: a forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 egészében 5,2, decemberben 7,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×