eur:
389.64
usd:
362.09
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megújul a bölény- és a zsiráfház az állatkertben

Lebontják a fővárosi állatkert zsiráf- és bölényházát, hogy aztán régi pompájukban, de korszerű belsővel építsék újjá őket - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy az épületeket környezetbarát és energiatakarékos módszerrel fűtik majd.

Az eredeti, Kós Károly és Zrumeczky Dezső készítette terveket felhasználva, de a mai kor igényeinek megfelelően építik újjá a bölény- és a zsiráfházat a Fővárosi Állat- és Növénykertben - mondta az InfoRádiónak az intézmény szóvivője.

A 1912-ben megnyílt épületek II. világháborúban, Budapest ostroma során megsemmisültek, helyükön az ötvenes években épült ilyen néven két állatház Kéry Gyula és Bodnár Ferenc tervei szerint. Ezek láthatók ma is az állatkertben, ám - építészeti stílusuk - egyáltalán nem illeszkednek az többi közé, és már állattartási szempontból is elavultak.

Az új állatházaknak csak a megjelenése idézi majd a múlt század elejét: még a fűtése is energiatakarékos és környezetkímélő lesz, a Széchenyi fürdő termálvizét használják majd erre - magyarázta Hanga Zoltán.

A bontást és az építkezést még idén befejezik, és a tervek szerint a nyári szezonban már látogatható lesz a régi-új bölény- és zsiráfház - fűzte hozzá a szóvivő.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×