eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A magyarországi járatokat is érintheti a Lufthansa négynapos sztrájkja - a nap hírei

A magyarországi járatokat is érintheti a Lufthansa négynapos sztrájkja. Várhatóan hétfőn tartja a ciklus utolsó ülését az Országgyűlés, a képviselők 30 javaslatról dönthetnek. A jegybanki alapkamat további 25 bázispontos csökkentését várja hétfőn az elemzők többsége.

Várhatóan a ciklus utolsó ülését tartja hétfőn az Országgyűlés; a képviselők csaknem 30 javaslat elfogadásáról dönthetnek. A távirati iroda úgy tudja, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a plenáris ülésen összegzi az általa vezetett válságkezelő kormány tevékenységét. A parlament a tervek szerint szavaz az Országos Rádió és Televízió Testület elnökéről. A posztra Polyák Gábor jogászt jelölte Sólyom László köztársasági elnök és a kormányfő. Zárószavazás lehet az egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról.

A jegybanki alapkamat további 25 bázispontos csökkentését várja az elemzők többsége a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésén. Ezzel történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkenhet az irányadó kamat. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett 25 elemző közül csak négyen számítanak a kamat 6 százalékos szinten tartására. A tanács legutóbb január 25-én csökkentette az alapkamatot 25 bázisponttal.

A hagyományok és a korszerű eljárások ötvözése mellett az élelmiszerbiztonsági előírások betartását nevezte a versenyképesség feltételének a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József a Foodapest nemzetközi élelmiszer és vendéglátóipari szakkiállítás budapesti megnyitóján beszélt erről. A rendezvényen szerdáig 12 ország 255 kiállítója mutatja be kínálatát.

Több mint egymillió ajánlószelvényt gyűjtött össze eddig a Fidesz-KDNP - jelentette be a Fidesz operatív igazgatója. Nyitrai Zsolt reális célnak nevezte az eredetileg kitűzött kétmillió ajánlószelvény leadását. Hozzátette: ennyit még egyetlen párt sem gyűjtött. Korábban több párt bírálta a Fidesznek azt a célkitűzését, hogy 2 millió ajánlószelvényt szeretne összegyűjteni a Parlamenti választások előtt.

Jelentős közlekedési dugók alakulhatnak ki a következő napokban Budapest belvárosában két rangos nemzetközi csúcstalálkozó miatt; három napra a Pesti alsó rakpartot is lezárják a Közraktár utca és a Dráva utca között. Szerdán a visegrádi négyek, valamint 7 más európai ország képviselői tanácskoznak a lehetséges alternatív energiaforrásokról. Csütörtökön és pénteken a dunai makrorégió 14 országának kormányfői és külügyminiszterei gyűlnek össze. A delegációk vonulásának ideje alatt időszakos útlezárásokra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon, és a város más részein is fennakadások lesznek.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hortobágy-Berettyón - közölte a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Bara Sándor elmondta: a folyó vízszintje tovább emelkedhet a Körösök várható áradása miatt. Hozzátette: a Tisza mentén minden belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség.

Ausztriában elhagyhatta a kórházat a szombati magyar iskolabusz-baleset sérültjeinek többsége. Németh Krisztina, bécsi magyar főkonzul az InfoRádióban elmondta: az eddig megfigyelés alatt tartott 5 diák közül már csak egy tanulót tartanak bent, de várhatóan hétfőn őt is kiengedik a kórházból. A diákokat és tanárokat szállító magyar turistabusz szombaton Karintia tartományban egy éles kanyarban sodródott le az útról, felborult, és egy 5 méter mély árokba csúszott. A balesetben 32-en sérültek meg könnyebben.

A magyarországi járatokat is érintheti a Lufthansa hétfőn nulla órától tervezett négynapos sztrájkja. Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője elmondta: hivatalos értesítést nem kaptak a munkabeszüntetésről, de a német légitársaságnak több mint 10 járata közlekedik naponta Budapestről. A bejelentett sztrájkban az előrejelzések szerint a Lufthansa két leánycégének több mint 4 ezer pilótája vesz részt. Ez összesen több mint 3200 bel- és külföldi járat törlését jelentheti.

Pénzügyi segítség helyett politikai támogatást vár az uniós tagállamoktól a görög miniszterelnök. Jeórjiosz Papandreu a BBC brit közszolgálati televízió műsorában arról beszélt: Athén meghirdetett intézkedései az államháztartási hiány csökkentését és a bizalom visszaszerzését célozzák, és inkább ahhoz kér segítséget, hogy más országokéhoz hasonló kamattal juthasson hitelhez.

A Bombák földjén című háborús dráma, valamint az Egek ura című vígjáték kapta az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének legfontosabb díjait. Az Oscar-gála előtti utolsó díjátadót Los Angelesben tartották. A Bombák Földjén 11, míg az Egek Ura 6 Oscar jelöléssel rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×