INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A szerb elnök Pristina jóváhagyásával Koszovóban tölti a karácsonyt

InfoRádió / MTI
A koszovói kormány engedélyezte Borisz Tadics szerb elnöknek, hogy Koszovóban, Szerbia egykori déli tartományában töltse a január hetedikén esedékes ortodox karácsonyt, de Pristina nem nézné jó szemmel, ha Tadics politikai beszédeket is mondana - jelezte Rame Manaj koszovói miniszterelnök-helyettes.

A látogatás tényét a szerb elnök hivatala is megerősítette Belgrádban. A hivatal szerint az államfő a nyugat-koszovói Viszoki Decsani kolostorában a szerzetesekkel és ortodox hívőkkel együtt tölti az ünnepet.

A Koha Ditore című koszovói albán lap kedden arról számolt be, hogy Tadics Visoki Decani mellett Osojane települést is felkeresi.

A Koha Ditore szerint a szerb elnöki hivatal az Európai Unió belgrádi képviseletéhez továbbította Tadics útitervét, amely ezt továbbította a pristinai Nemzetközi Civil Irodának (ICO), az Iroda pedig tájékoztatta a koszovói kormányt.

Tadics tavaly áprilisban szintén Viszoki Decsani kolostorában töltötte az ortodox húsvétot, s a pristinai kormány akkor sem támasztott akadályt.

A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó 2008 februárjában kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád nem ismer el és elutasít minden közvetlen kapcsolatot Pristinával.

A címlapról ajánljuk