eur:
388.35
usd:
360.36
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tiszabecsnél másodfok közelében tetőzik a Tisza

A Tiszán vonuló árhullám másodfokú árvízvédelmi szint közelében tetőzik Tiszabecsnél, ahol csaknem hatméteres vízmagasság-növekedést mértek - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője

A folyó Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán mindkét parton elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - mondta az igazgató.

Hozzátette: a gátőri szolgálat végzi a zsilipek lezárását és a védelmi rendszer folyamatos ellenőrzését.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Tisza Tiszabecs alatti szakaszán további áradásra számítanak a szakemberek, s elsőfokú készenlétet meghaladó vízszintek kialakulását várják.

A Felső-Tiszán a karácsonykor hullott eső miatt alakult ki az áradás, ezen a vízgyűjtő területen átlagosan 20 milliméter eső esett. Kárpátalján ettől több, 55 milliméteres volt a csapadékátlag, de ennél jóval több, 91 milliméter hullott Királymezőn, 75 milliméter pedig Ökörmezőn. A vízgyűjtőn emellett elolvadt a december 20-án mért, 609 millió köbméter hó is, s ez is nagyban hozzájárult az árhullám kialakulásához.

A szakemberek további csapadékot várnak a Felső-Tisza körzetében, viszont az időjárás hidegre fordulása következtében inkább havazásra számítanak. Így újabb vízszintemelkedés szerintük már nemigen lesz.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője arról is szólt, hogy a Szamos és a Kraszna mentén a szakemberek nem számítanak árvízvédelmi készültség elrendelésére, a Túron azonban elsőfokú készenléti magasság közelében lehet az árhullám.

Bodnár Gáspár közölte még: a sok eső és az elolvadt hó miatt elsőfokú belvízvédelmi készültség elrendelésére volt szükség vasárnap a beregi tájegységben, Felső-Szabolcsban, Tiszabercel környékén pedig másodfokú a készenlét. Az utóbbi helyen folyamatosan működtetik a tiszaberceli szivattyútelep gépeit, amelyek napi 450 ezer köbméter belvizet továbbítanak az elöntött földekről a Tiszába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×