eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Fabiny: Az ajándéknak a szeretet megnyilvánulásának kell lennie

A karácsony társadalmi ünnepé válásáról, az elüzletesedéséről és az ajándékozás eredetéről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Fabiny Tamás evangélikus püspök.

Az eredendően keresztény ünnepnek számító karácsonyból egy nagy társadalmi ünnep lett, amelynek vannak előnyei és hátrányai is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fabiny Tamás.

Az evangélikus püspök szerint előny az, hogy ellentétben a húsvéttal vagy a pünkösddel, a karácsony sokkal jobban benne van a köztudatban, így sokan tudják, valójában mit is ünneplünk december 24-én.

Hátránya azonban, hogy a karácsonyra rátelepedett a kereskedelem, a "biznisz", és az emberek az ajándékozás eredendő jó szándékú gesztusát ma már úgy értelmezik, hogy az kötelező.

Az ajándékozás bibliai eredetű. Máté evangéliuma szerint a napkeleti bölcsek Betlehembe arannyal, tömjénnel és mirhával érkeztek, amelyeket a kis Jézus elé tettek.

A püspök szerint adni nem lenne baj, ha mögötte transzcendens üzenet is húzódna: hálásak vagyunk azért, hogy a világ megváltója megszületett, és ezt az örömöt másokkal is meg akarjuk osztani. Ehelyett azonban az ajándékozás forinthatósíthatóvá vált, és kívánságlistákat adunk szeretteinknek, ismerőseinknek, hogy mit szeretnénk megkapni.

Sok keresztény családban törekednek arra, hogy az ajándék ne üzleti, hanem személyes legyen. Lehet, hogy anyagilag kevés értéket képvisel, de szellemi-lelki értelemben értékes. Az ajándéknak a szeretet megnyilvánulásának kell lennie - fűzte hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×