eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogyan óvjuk lakásunkat, ha elutazunk?

Ha a karácsonyi ünnepekre elutazunk otthonról, nem szabad, hogy a lakáson látszódjon, hogy több napig üres, így elkerülhető a betörés - mondta az InfoRádiónak egy szervezett bűnözői csoport felszámolása kapcsán a BRFK Észak-Budai Bűnügyi Régió bűnügyi parancsnoka.

Ha az ünnepek alatt elutazunk, érdemes megkérni egy rokont vagy ismerőst, hogy figyeljen a lakásra, vagy ha tud, költözzön oda pár napra - tanácsolta a BRFK Észak-Budai Bűnügyi Régió bűnügyi parancsnoka. Feró Attila kiemelte, a betörők általában kifigyelik azokat a házakat, ahonnan a postaládákból már szinte kifolynak a szórólapok, vagy nem kapcsolják fel a villanyt, így tudják, melyik ház üres. A bűnügyi parancsnok szerint fontos, hogy ne legyen látható, hogy nem tartózkodnak a házban.

Feró Attila szólt arról is, hogy a budapesti és a Pest megyei rendőrség együttműködésével fogták el annak a csoportnak a tagjait, amely több mint 30 lakásbetörést követett el a fővárosban és a megyében. Kiemelte: jelenleg 31 lakásbetörést, lakásrablást írnak a bűnözői csoport számlájára, de a gyanú szerint ez a szám még nőni fog. A rendőrség őrizetbe vette, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte a betöréssel gyanúsított kilenc embert, négyen - tippadók, sofőrök - szabadlábon vannak, egy nőt pedig még keresnek.

A betörők minden esetben késő este hatoltak be idős, magatehetetlen emberekhez, és durva, erőszakos módon kényszerítették őket értékeik átadására. Az egyes helyszínekről 250-300 ezer forint készpénz és kisebb tárgyakat, ékszereket, mobiltelefonokat vittek el.

Feró Attila felidézte: tavasszal alakult meg a II., a III. és a XII. kerületet magába foglaló észak-budai bűnügyi régió a rendőrségen, és felfigyeltek arra, hogy a régió területén több lakásbetörést is azonos módszerrel követtek el. A nyomozás során eljutottak Sülysápra, ahol a budapestihez hasonló módon követtek el egy rablást. A fővárosi rendőrök a monori rendőrökkel együttműködve a nyár elején egy újabb rablásnál tetten érték a tettesek egy részét. A fordulatot az hozta meg az ügyben, hogy kiderült: nemcsak Budapesten, hanem Pest megye több kapitányságán is feltehetően ugyanazt a bűnözői csoportot keresik. Ekkor a nyomozásban érintett hat rendőrségi alegység megosztotta egymással információit.

A rendőrség így tudta elfogni az elkövetőket - a legutolsót három hete -, eddig 31 lakásrablást sikerült rájuk bizonyítani. A kár teljes összege 15 millió forint, emellett félmillió forint rongálási kárt is okoztak.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×