INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Magyarország az Európai Bíróságon támadja Szlovákiát - a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió
Magyarország az Európai Bírósághoz fordul az államfő szlovákiai beutazásának megakadályozása miatt - közölte a külügyminiszter. Balázs Péter az InfoRádiónak elmondta: Magyarország megkapta az Európai Bizottság válaszát az ügyben indított kötelezettségszegési eljárásban benyújtott kérelmére. A külügyminiszter hangsúlyozta: az Európai Bizottság megállapítása szerint a szabad mozgáshoz való jog uniós alapjog, és Szlovákia tévesen hivatkozott egy uniós irányelvre, amikor megtagadta Sólyom László augusztus 21-i beutazását.
Magyarország: Szlovákia megsértette a szécsényi megállapodást

A magyar és a szlovák kormányfő által kötött szécsényi megállapodás megszegésének értékeli a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveinek pozsonyi elfogadását a miniszterelnök - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos kijelentette: az elfogadott irányelvek ellentétesek az EBESZ ajánlásaival is, amelyeket Robert Fico szlovák kormányfő Szécsényben teljes mértékben elfogadott. A szóvivő hangsúlyozta: a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a nyelvtörvény áldozatainak.

Már 38 ember halálát okozta nagy valószínűséggel az új típusú influenza

Már 38 ember halálát okozta nagy valószínűséggel az új típusú influenza, és naponta 60-120 beteg kerül kórházba a betegség tüneteivel - közölte az országos tiszti főorvos. Legutóbb egy észak-magyarországi idős férfi és egy Szegeden elhunyt nő esetében bizonyosodott be, hogy halálának köze van a H1N1 vírusfertőzéshez. Falus Ferenc elmondta: a legfrissebb adatok szerint a múlt héten 46 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, és 630 beteget ápoltak kórházban, ami egy hét alatt 10 százalékos növekedést jelent.

Egyelőre nem okozott jelentős fennakadást a havazás Budapesten

Lelassult a közlekedés, de nem okozott jelentősebb fennakadást Budapesten a havazás. A Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai szerda este is folyamatosan takarították az utakat. A BKV járatoknál csak kisebb késések fordultak elő, a Ferihegyi repülőtéren nem volt fennakadás.

A válságkezelő intézkedések nagy részét végrehajtotta a kormány

A kijelölt válságkezelő intézkedések 95 százalékát végrehajtotta a kormány, a gazdaság stabilizálódott - közölte a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István egy budapesti évértékelő konferencián emlékeztetett: a kabinet négy pillérre építette a válságkezelést: a munkahelyek megőrzésére, a pénzügyi stabilizáció és konszolidáció megteremtésére, a növekedés alapjainak megteremtésére, valamint a bizalom helyreállítására.

Mégis emelkednek a BKV-tarifák

A korábbi döntéssel ellentétben mégis emelkednek jövőre a BKV viteldíjai. A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében február 1-jétől több mint 4 százalékkal nőnek a jegy- és bérletárak. A vonaljegy így 320 a felnőtt havi bérlet pedig 9800 forintba kerül majd. A testület három héttel ezelőtt már tárgyalta a BKV-tarifaemelést, de az akkor elvetették.

Pécs sorompóval zárja le az utat a Tubesre

Sorompóval zárja le a Tubesre vezető utat a pécsi önkormányzat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett katonai radarállomás építését. Páva Zsolt polgármester azt mondta: a lezárással egy korábban kihelyezett KRESZ-tábla tiltását hangsúlyozzák, amely megtiltja a 3 és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását a területre. Elfogadhatatlannak nevezte a Tubesre vezető út lezárását a kormányszóvivő. Szollár Domokos azt mondta: a honvédségi radarállomás megközelítésének akadályozásával Páva Zsolt Magyarország biztonságát veszélyezteti.

Regionális konzorciumokba tömörülnek a Volán társaságok

Hét regionális konzorciumba tömörül a 24 magyarországi Volán társaság - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A cég tájékoztatása szerint a társaságoknak 2010. március 15-ig kell megkötniük az erről szóló szerződést. A konzorciumi megállapodás rendelkezik a többi között a menetrendek összehangolásáról, a távolsági járatok indokoltságának felülvizsgálatáról, valamint a kistérségek közötti közlekedés ésszerűsítéséről.

A Magosz menesztené az agrárminisztert

Azonnali távozásra szólította fel a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert a Magosz szövetségi igazgatója. Budai Gyula szerint Gráf József tudott a korábbi jogellenes földügyletekről. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének vezetője tájékoztatóján kiosztott az újságíróknak egy november közepén kelt levelet, amelyben az agrárminiszter azt írja Kamarás Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának, hogy nem ért egyet a neki megküldött földeladási portfólióban szereplő ügyletek végrehajtásával. Dékány András, az agrártárca szóvivője úgy reagált: Gráf József nem hagyta jóvá a Budai Gyula által említett földértékesítéseket, kifogásairól pedig tájékoztatta Kamarás Miklóst, a vagyonkezelő vezérigazgatóját, és Oszkó Péter pénzügyminisztert is.

A címlapról ajánljuk