eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Döntenek a kórházak milliárdjairól - lapszemle

A kormány szerdai ülésén dönthet több, az egészségügyet érintő finanszírozási kérdésben - írja a Népszabadság.

Lehetővé tennék, hogy a jövő évi költségvetés terhére még idén utalható legyen a kórházak 6 milliárdja, továbbá 8 milliárdos forrást keresnek az egészségügyi intézmények alacsony fizetésű dolgozóinak, hogy az elmaradt 13. havi béreket részben kifizethessék, és forrást teremtsenek a kötelező béremelésre, továbbá dönthetnek hat-hét új orvosság társadalombiztosítási támogatásáról is - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet szerint tízmilliókkal támogatta összességében tavaly a kormány holdudvarához tartozó médiát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A lap úgy tudja, egyes pénzosztások Szabó Imre miniszter döntése alapján zajlottak, így kapott például 6 millió forintot az ATV Zöld Percek című környezetvédelmi összeállítása, és ugyanennyit a Nap Tv rövid blokkokban, hetente sugárzott műsora. Három millió forintot juttattak a Népszavának, és ugyan ennyit fizettek ki a Metropol újság környezettudatossági rovatának létrehozásáért.

Mennyezetről lógatott ceruzák erdeje, építészeti kisfilmek és egy ötméteres, ceruzákból szerkesztett szobor fogadja majd a velencei építészeti biennále látogatóit a magyar pavilonban - írja az Index. Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel kiállítása nem építészeti csúcsteljesítményekkel akar szerepelni, inkább az építészet alapkérdéseihez vezetné vissza a közönséget. A magyar zsűri által kedden nyertesnek hirdetett pályázat a vonallal mint az építészeti tervezés alapelemével foglalkozik.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a válság jót tesz a Balatonnak, sokan vannak ugyanis, akik most inkább itthon töltik a karácsonyt és a szilvesztert. Szaporodik az ünnepek idejére kinyitó vendéglátóhelyek, panziók, de magánházak száma is. Nem egy olyan étterem akad a tó partján, ahol szilveszterre már nem lehet asztalt foglalni. A lap szerint a szállodáknak hátrány, hogy a szilveszter a hét közepére esik. A nyilatkozó rendezvényszervezők szerint a legtöbb vállalat az idén is megtartja év végi céges összejövetelét, azonban az egy rendezvényre szánt összeg több mint a negyedével esett vissza.

A Világgazdaság azt írja, az összes hazai szállodának újra kell pályáznia jövőre a csillagaikra, hogy 2011. január elseje után is használhassák azokat. Minderre azért van szükség, mert jövőre új, egységes kategória-rendszert vezetnek be Magyarországon és hat másik európai országban. A tanúsítványt nem kötelező megszerezni, de hiányában nem használhatók a csillagok kategóriajelzésként. Az EU-ban úttörőnek számító rendszer a lap szerint nagy lehetőség a magyar szállodaipar számára.

A Portfolio.huSzuda Jánossal, az FHB ügyvezető igazgatójával készített interjút, amelyet a honlapon meg is tekinthetnek. Az igazgató elmondta, 2009-ben elsősorban a kkv- és a lakáshitelek terén erősödött a bank, és a tendencia valószínűleg jövőre is folytatódik. Szuda János szerint a lakáspiacon Magyarországon nincs meg az a buborék, amely megnövelné az ilyen célú hitelek kockázatát.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×