INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Három történelmi egyháznak nem tetszik a népszámlálási törvény

InfoRádió / MTI
A katolikus, református és evangélikus egyház megütközéssel értesült az október 5-én elfogadott népszámlálásról szóló törvény szövegéről, mert a jogszabály szerint nem kérdezhetik meg a 2011-es népszámláláson a vallási, felekezeti hovatartozást.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház közleménye szerint tekintettel arra, hogy a köztársasági elnök néhány napja visszaküldte az Országgyűlésnek megfontolásra az elfogadott törvényt, a három egyház vezetői a döntéshozók figyelmébe ajánlják, hogy a 2011-es népszámlálás kérdőívén szerepeljen a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdés.

Emlékeztetnek: Magyarországon 1870 óta - a kommunista rezsim időszakát leszámítva - mindig szerepelt ez a kérdés a népszámlálási kérdőíveken, így érthetetlennek tartják, hogyan merülhetett fel egyáltalán a felekezeti hovatartozásról szóló kérdés elhagyásának ötlete. A 2001-es népszámláláson anonim és fakultatív módon, a legszigorúbb adatvédelem mellett 9 millió ember nyilatkozott érdemben erről a kérdésről.

A közlemény szerint emellett a 2008. évi zárszámadási törvényben érintett közoktatási kiegészítő normatíva egyenlegével kapcsolatban az egyházak elfogadhatatlannak tartják, hogy - egy frissen benyújtott bizottsági módosító indítvány szerint - a jelenleg érvényben lévő törvények megkerülésével egy későbbi kormányrendeletben akarja szabályozni ezt a kormány.

Az egyházak és a kormány között - ellentétben a módosító indítvány indoklásával - nem született semmiféle megállapodás ebben a kérdésben. Az egyházak továbbra is elfogadják az Állami Számvevőszék megállapításait a zárszámadási törvénnyel kapcsolatban, amint azt közös levélben október 16-án Bajnai Gordon miniszterelnöknek megírták. Várják a kormány érdemi állásfoglalását az ott leírtakkal kapcsolatban - áll a közleményben.

A címlapról ajánljuk