INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A kárpátaljaiak megszállták a záhonyi gyógyszertárat

Infostart / InfoRádió
Vitaminokat és szájmaszkokat vásárolnak fel az ukrán határ menti gyógyszertárakban az influenzajárványtól tartó kárpátaljai magyarok. Védőoltást is szeretnének venni, de azt nem kaphatnak, mert nem uniós állampolgárok - mondta az InfoRádiónak a záhonyi patika vezetője. Gere Sándor szerint a magyarországi lakosok között nincs pánik, de egyre többen vesznek vakcinát, főleg, mióta megérkezett az ÁNTSZ ígért szállítmánya.

Múlt héten még nem sok forgalma volt a záhonyi patikának, hétfőn azonban igen sok kárpátaljai magyar érkezett. Főleg C-vitamint és más immunerősítő szereket kerestek, valamint szájmaszkot, gumikesztyűt - mondta el az InfoRádióban a patika vezetője.

A gyógyszertár készlete ezekből a termékekből azonnal kiürült, de szinte aznap pótolták ezt - tette hozzá Gere Sándor.

Elmondta azt is: H1N1-oltóanyagot nem adhatnak ukrán állampolgároknak, ezt csak a magyarok vagy az európai uniós polgárok vehetik meg vényre. Ha vakcinát nem is kaphatnak, az immunerősítők segíthetnek rajtuk, hiszen halálesetek csak a legyengült szervezetű emberek körében fordultak elő.

Keleti szomszédunknál a hétvégén igen sok beteg ember halt meg. Kezdetben az egészségügyi hatóságok nem tudták eldönteni, hogy H1N1-es fertőzöttek voltak-e az áldozatok, később azonban kiderült, hogy az elhunytak szezonális influenzában szenvedtek.

A záhonyi gyógyszerész elmondta: a településen a magyarok körében továbbra sincs pánik, nem vásároljak fel készleteket a gyógyszerekből, és maszkot sem hordanak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk