eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Új influenza: tizenötből egy patikában volt oltóanyag

Bár a hivatalos tájékoztatás szerint 430 patikában kapható az új influenza elleni oltóanyag, az InfoRádió megkeresésére az érintett gyógyszertárak többsége azt mondta: elfogyott a vakcina, remélik, a héten kapnak utánpótlást.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet honlapján a lakossági tájékoztatás rovatban fel van tüntetve az mintegy 430 patika, ahová szállítottak az újinfluenza elleni vakcinából. Az InfoRádió találomra megkeresett 15 fővárosi gyógyszertárat, ám abból csak egyben állt rendelkezésre oltóanyag, a többi helyen elfogyott. A patikusok azt mondták: a héten biztosan kapnak utánpótlást.

Az InfoRádió megkereste az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetőjét, ő azonban nem kívánt nyilatkozni, mivel csak az egészségügyi miniszter adhat választ a vakcinákkal kapcsolatos kérdésekre.

Székely Tamás hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a patikák óvatosságból kevés vakcinát rendelnek, így hamar hiány alakulhat ki. Kedden már azt közölte: minden patikában lesz nyitókészlet az újinfluenza-vírus elleni oltóanyagból, így várhatóan mindenki számára elérhető lesz a vakcina. Az ország minden patikájába szállítanak a védőoltásból egy bizonyos mennyiséget, függetlenül attól, hogy a gyógyszertár rendelt-e az oltásból vagy sem.

A nyitókészleteket - ezek patikai mérettől függően 20-40 adagot jelentenek - szerdán kezdik kiszállítani, ezzel megkönnyítik, hogy a lakosság hozzájusson az oltóanyaghoz, amelyet háziorvosi vény ellenében ad ki a patikus.

Az eddigi rend szerint a patika adta fel a rendelést a hozzá beérkezett igények alapján az EKI-nek, amely a vakcina raktározásával és forgalmazásával volt megbízva, s a megrendelt mennyiség 2-3 napos átfutással érkezett meg a gyógyszertárakba.

Arra vonatkozóan, hogy eddig hány adag fogyott a patikákban, még nincs adat - mondta a miniszter, jelezve, hogy a kiszállítási mennyiség nagyjából 30 ezer adag.

Székely Tamás kitért arra, hogy természetesen az ukrán határhoz közeli patikákba is szállítanak majd nyitókészletet, azonban a védőoltásból külföldi állampolgároknak nem tudnak eladni.

Az egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Ukrajna valóban kért segítséget a magyar kormánytól, jellemzően olyan gyógyszereket, amelyek a szövődmények kezelésére alkalmasak, de oltóanyagot nem. A kért gyógyszerekből csomagokat állítanak majd össze, amelyeket eljuttatnak Ukrajnába.

Zimonyi Ferenc, a védőoltást gyártó Omninvest ügyvezető igazgatója szintén hétfőn újságíróknak elmondta: cégükhöz érkezett megkeresés az ukránoktól, de amíg a magyar lakosságnak szánt hatmillió adag vakcinát nem gyártja le a cég, addig nem adnak el külföldre oltóanyagot.A vakcinából eddig több mint hárommillió adag készült el.

Székely Tamás úgy vélte, a gyártó időre, vagyis november 30-ig vállalni tudja a négymilliós mennyiség előállítását.

Az oltóanyagból a patikai forgalomba szánt teljes mennyiséget legyártották már. Az Omninvest szóvivője hozzátette, hogy Pilisborosjenőn heti 500 ezer adag, H1N1 vírus elleni vakcinát tudnak előállítani. A gyártás zökkenőmentesen, folyamatosan halad.

Németh Zsolt azt mondta: a magyar lakosságnak szánt 4+2 millió adag vakcina legyártása után az az ország kap először a szerből, amelyik előbb fizet. Azt már most is lehet tudni, hogy az Európai Unióba nem szállít, s nem is fog szállítani az Omninvest - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×