eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Sólyom: Magyarország felelős a Nyugat-Balkánért - a nap legfontosabb hírei

Holnap számít jelentős forgalomra a sírkertekben a Budapesti Temetkezési Intézet. Boldoggá avatták Meszlényi Zoltán egykori esztergomi segédpüspököt. Szegeden felavatták a Don-kanyarnál elesett Csongrád megyei áldozatoknak emléket állító szobrot.

Mindenszentekkor többen lesznek

Nem volt jelentősebb fennakadás szombaton a fővárosi köztemetők környékén - közölte a Budapesti Temetkezési Intézet sajtóreferense. Pénzes Kristóf hangsúlyozta: jelentősebb forgalomra vasárnap, Mindenszentek napján számítanak. Hozzátette: a rákoskeresztúri Új köztemetőben sikerült elkerülni a korábbi években tapasztalt jelentős torlódást, mert a teherkaput is megnyitották az autósok előtt. A 15 fővárosi köztemető a megszokottnál hosszabb nyitva tartással, este 8 óráig várja a megemlékezőket. A hétvégén a Fiumei úti temetőbe és az Új köztemetőbe lehet autóval behajtani, a többi sírkertbe csak a mozgásukban korlátozottak mehetnek be járművel. A BKV sűrűbben közlekedteti a temetőket érintő buszokat és villamosokat, és rendkívüli járatokat is indít a sírkertekhez. Mindenszentek ünnepén, november 1-jén a szent életű emberekre, míg november 2-án, halottak napján az elhunytakra emlékeznek országszerte.

A reformáció ötszáz éve

Krisztus szerepének fontosságáról beszélt a Reformáció Hónapja debreceni záró rendezvényén a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Bölcskei Gusztáv a Nagytemplomban tartott istentiszteleten emlékeztetett arra: 500 éve, a reformáció által vált egyértelművé, hogy csak akkor lehet egy egyházat kereszténynek nevezni, ha annak köze van Jézushoz. Budapesten ünnepi istentisztelettel és fáklyás felvonulással zárultak a reformáció hónapja rendezvénysorozat eseményei. Október 31-én világszerte arra emlékeznek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon tűzte ki a reformációt elindító 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Boldoggá avatták Meszlényit

Ünnepi szentmisén boldoggá avatták Meszlényi Zoltán egykori esztergomi segédpüspököt az esztergomi Bazilikában. A szertartást - XVI. Benedek pápa jóváhagyásával - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Angelo Amato érsek, az Apostoli Szentszék prefektusa tartotta. Erdő Péter arról beszélt, hogy Meszlényi Zoltán az első, akit a sztálinista egyházüldözés magyarországi áldozatai közül a boldogok sorába emeltek. Meszlényi Zoltánt 1950. június 29-én hurcolták el az akkori állambiztonsági szervek emberei; a segédpüspök a kínzások következtében, a kistarcsai internáló táborban halt meg 1951-ben. Hamvait az esztergomi bazilikában őrzik.

Felelősség

Magyarország fokozottan felelős a nyugat-balkáni térségért - mondta a köztársasági elnök az albániai Durres városában. Sólyom László azzal indokolta ezt, hogy a nyugat-európai államokkal ellentétben Magyarország ismeri a Balkán történelmét és mostani viszonyait, és valóban érdeklődik a régió iránt. Az államfő előzőleg Sali Berisha albán miniszterelnökkel tárgyalt Tiranában. A köztársasági elnök kétnapos albániai útját összegezve az államfő azt mondta: elsősorban a magyar-albán gazdasági együttműködés fejlesztéséről, és Albánia uniós integrációjáról volt szó.

Húsz éve omlott le

A berlini fal 20 évvel ezelőtti leomlására emlékeztek jelenlegi, és az akkori eseményekben jelentős szerepet játszó egykori állami vezetők. A Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett berlini rendezvényen évek óta először találkozott egymással Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió államfője, idősebb George Bush volt amerikai elnök, valamint Helmuth Kohl volt német kancellár. A rendezvényen részt vett Németh Miklós volt magyar miniszterelnök, valamint Horst Köhler jelenlegi német államfő és Angela Merkel kancellár is.

A doni áldozatokért

Szegeden felavatták Kligl Sándor szobrászművész Háború című, a Don-kanyarnál elesett Csongrád megyei áldozatoknak emléket állító alkotását. Schmitt Pál, az Európai Parlament néppárti alelnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy az emlékmű nem csupán egy szobor, hanem a jelen tisztelgése a múlt katonái és hősei előtt. Kligl Sándor szobrászművész két és fél méter magas, egy tonnás bronz szobra két egymásba kapaszkodó, botjára, illetve fegyverére támaszkodó sebesült honvédet ábrázol.

Újabb holttesteket vetett ki a Tisza

Szerbiában újabb holttesteket találtak a Tiszában; a folyóból délután egy gyermek és egy férfi maradványait emelték ki. A Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata közölte: az azonosítás még tart, de az elhunytak valószínűleg a koszovói határsértőkkel október közepén történt vízi baleset áldozatai. A tragédia óta a magyar és a szerb folyószakaszon eddig összesen 8 holttestet találtak. Október 15-én egy koszovói férfira és két gyermekre bukkantak a hatóságok a Tisza magyarországi oldalán. A férfi kihallgatásán azt mondta: egy 15-18 tagú csoport akart átkelni a Tiszán, de csónakjuk felborult, és a többiek a vízbe fulladtak.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×