eur:
402.22
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

A feszes mellben gyakoribb a mellrák

Az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy fiatal nőknél diagnosztizálnak emlőrákot. Az általánosan elterjedt mammográfiás eljárással csak a tünetek jelentkezése után vizsgálnak 45 év alatti nőket. Egy új fejlesztésű technológia révén röntgensugárzás nélkül is kimutatható a rosszindulatú elváltozás.

Magyarországon évente mintegy 2500 nő veszíti életét emlőrákban, a megbetegedések száma azonban évről évre emelkedik. A korán felfedezett rosszindulatú daganat az esetek 90 százalékában gyógyítható. Az emlődaganat egyre gyakoribb a fiatalok körében, mára a fiatal nők esetében a leggyakoribb rosszindulatú rákos megbetegedés.

Magyarországon egyedül a MeDoc Egészségközpontban használnak úgynevezett CT-lézer mammográfia készüléket, amelyet elsősorban a fiatal, feszes mellű nőknek ajánlanak a központ munkatársai.

A fiatal nők mintegy 40 százalékának van ilyen típusú melle, amelyben a rosszindulatú daganatok előfordulási aránya többszöröse a más típusúakénál.

Az ilyen mellek esetében - amelyet a szakirodalom dense emlőnek nevez - a leggyakoribb, hogy a diagnosztika során hiba adódik, a sűrű szövetű mellben ugyanis nehéz kimutatni a rosszindulatú daganatot.

Az Egyesült Államokban éppen ennek a melltípusnak a vizsgálatára fejlesztették ki a CT-lézer mammográfiás készüléket, amellyel azok a nők is megvizsgáltathatják magukat, akik még szeretnének gyermeket - mondta az InfoRádióban Vértes András, a központ vezetője.

Az eljárást nem támogatja az egészségbiztosító.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×