eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

"A családi típusú jövedelemadózást is lehet antiszociálisan működtetni"

A családi adózást is lehet rendkívül antiszociális módon működtetni - mondta a Fidesz adózási tervéről a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese. Morvayné Bajai Zsuzsanna hozzátette, a családi adózás esetében is fontos lenne, hogy a gyerekek ellátását biztosító jövedelem után ne kelljen adózni.

Nemrég Orbán Viktor a Magyar Televízió szerda reggeli adásában azt mondta: az egykulcsos adózás és a családi adórendszer közül az utóbbi pártján áll.

Lehet a családi típusú jövedelemadózást is nagyon antiszociálisan működtetni, de a személyi jövedelemadózásban is jól lehet kezelni az eltartottak ügyét - reagált az InfoRádiónak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese a Fidesz elnökének kijelentésére.

Morvayné Bajai Zsuzsanna hozzátette: tény, csak a családi adózással lehet elkerülni, hogy a segélyre szorulók is adót fizessenek. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ennek az adórendszernek a bevezetése technikai nehézségekbe ütközne, és problémás lenne az adóelőleg rendszeres beszedése is.

A NOE nem foglal állást abban a kérdésben, hogy melyik a jobb adózási rendszer, a lényeg az, hogy a kiskorú gyerek eltartásához szükséges jövedelem után ne kelljen adót fizetni - hangsúlyozta az egyesület elnökhelyettese.

Morvayné Bajai Zsuzsanna elmondta: alapvetően két típusa van a családi adózásnak. Az egyik fajtánál csak azt veszik figyelembe, hogy egy háztartáson belül a házastársak egymáshoz képest különböző nagyságrendű jövedelmet szereznek.

A másik típus esetén a család összes tagjának jövedelmét összeadják, majd fogyasztási egységként mindenkiét besorolják egy adósávba. Ennél a fajtánál azonban elveszik a gyerek adómentessége - fűzte hozzá az elnökhelyettes.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×